Dar sa fie oare acesta cel mai important tel? Fuga dupa bani si confort material pare sa fi acaparat si angajatii romani, asa ca tot mai multi sunt dornici de a-si sacrifica sanatatea si tineretea in speranta unei vieti mai bune, mai indestulate, mai prospere. Totusi, in ultima vreme s-a nascut un nou subiect de discutie: este vorba despre sindromul burnout sau boala muncii in exces.
La ce se refera sindromul "burnout"?
Dupa cum era de asteptat, de acest sindrom sunt afectati cei care muncesc in exces pentru a-si duce la un bun final planurile, nepasandu-le de efectele negative pe care le poate avea acest fapt asupra vietii lor. Poate pare greu de crezut, dar de "boala muncii in exces" sufera mai bine de jumatate din populatia globului, aceasta fiind o boala a societatii moderne. Primul care a sesizat si cercetat acest fenomen a fost psihologul de origine americana, Herbert Freudenberger. Acesta a observat, la inceputul anilor '70, ca oamenii incep sa fie din ce in ce mai obsedati de ceea ce se petrece la locul de munca. Efectele sindromului burnout pot fi devastatoare, avand in vedere ca avem de-a face cu un stres profesional, dus la cote maxime.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Din ce in ce mai multi romani incep sa resimta efectele acestui sindrom, multi fiind dispusi sa sacrifice orice, pentru a avea o viata care, aparent, va fi mai buna decat cea pe care o traiesc in momentul prezent. Din pacate, multi merg atat de departe incat lasa ca problemele de munca sa le afecteze viata personala. Tot mai multi corporatisti divorteaza, iar foarte multi sufera din pricina dependentelor sau a bolilor cronice.
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra efectelor produse de stresul cauzat de suprasolicitare, iar rata maladiilor precum diabetul sau cancerul este in continua crestere.
Stresul joaca un rol foarte important in acest proces, multi ingnorandu-i efectele fatale, in multe cazuri.
Ce este de facut, pentru a scapa de stresul produs la locul de munca?
In primul rand, asigura-te ca nu iti dedici intreaga viata locului de munca. Desigur ca eficienta si competenta sunt extrem de importante si probabil ca orice angajat are obligatia morala de a-si face treaba cat mai bine, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa te intorci la ora 21 de la birou...Pastreaza echilibrul intre viata profesionala si cea personala.
In al doilea rand, nu accepta orice conditii impuse de angajatori, doar de dragul banilor. Ia decizia corecta in orice situatie si nu te trada pe tine insuti, indiferent de situatie. Daca observi ca angajatorii fac anumite lucruri pe care le consideri intolerabile, poate ar fi mai bine sa te reorientezi profesional, cu siguranta poti gasi si alt job, daca iti propui acest lucru.
In al treilea rand, cauta un sens in tot ceea ce faci. Desigur ca este important sa le oferi celor dragi tot ceea ce este mai bun, dar ia in calcul ce sacrifici, pentru a avea o viata prospera. Statutul, functia si salariul au rolul lor si nu trebuie neglijate, dar poate mai important ca orice este scopul pe care ti l-ai propus. Care este impactul muncii tale si cati oameni ajuti, prin ceea ce faci, in fiecare zi? Doar in acest fel poti oferi un exemplu copiilor tai si celor din jur.
Inainte de a-ti petrece intreaga viata la locul de munca, poate ar trebui sa faci o introspectie pentru a vedea ce conteaza pentru tine, cu adevarat.