Atunci cand te afli la locul de munca este cu totul altceva, este total diferit de momentele in care te intalnesti cu prietenii si povestiti tot ceea ce aveti pe suflet.
Asa ca, in acest sens, am facut o lista cu lucrurile pe care NU ar trebui sa le spunem la locul de munca:
1. "Este imposibil sa rezolv aceasta chestiune". Nu incepe niciodata cu aceasta fraza, indiferent cat de complicat poate fi task-ul pe care tocmai l-ai primit. Spune mai bine ca sarcina respectiva este destul de dificila si poate necesita mai mult timp decat de obicei. De asemenea, ai putea intalni dificultati, etc, acesta este modul profesional de a actiona. Fii proactiv si cauta solutii noi.
2. "Chiar nu am timp sa ma ocup de asa ceva, sunt ocupat". Poate ar fi o idee buna sa nu debutezi cu aceasta replica. Chiar daca esti foarte ocupat, cel mai bine ar fi sa-ti pastrezi calmul si sa propui amanarea indatoririi respective, propune o data si o ora la care crezi ca aceasta va fi dusa la indeplinire.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
3. "Mereu procedez in acest fel, care este problema?" Nu. Evita sa oferi vreodata cuiva din firma aceasta replica, in special atunci cand vorbesti cu un superior. Orice manager vrea sa aiba alaturi angajati creativi, capabili sa gaseasca noi solutii atunci cand situatia o cere. Spunand ca nu crezi ca se poate rezolva altfel o anume chestiune, dai dovada de lipsa de profesionalism si inovatie.
4. "Cred ca/ s-ar putea sa fie bine in acest fel". Cu alte cuvinte, nici tu nu prea crezi ce zici, dar speri ca totul sa fie bine. Acesta este mesajul pe care-l transmiti celorlati. Atunci cand ti se cere parerea fii sigur de ceea ce spui, folosesti cuvinte ca "stiu" "sunt de parere ca...".
5. "Urasc acest job, colegii sunt lenesi, nu mai suport aceasta companie". De cate ori ai auzit aceste replici? Nu prea rar, probabil. Cel mai bine ar fi sa nu iei exemplul colegilor barfitori si frustrati, care nu fac decat sa distruga echilibrul unei echipe. Nu lua parte la asa ceva, daca ai ceva de transmis unui coleg sau superior fa-o intr-o maniera diplomatica. Certurile nu duc niciodata la ceva bun.
6. "Puteai sa fi facut asta, asa ar fi trebuit". Crezi ca mai are vreun rost sa arati cu degetul si sa invinuiesti un coleg, odata ce o sarcina nu a fost dusa la un bun final? Poate ca are o relevanta si acest gen de atitudine, dar cel mai bine ar fi sa-i spui in privat, daca consideri ca merita sa i se atraga atentia. Daca ii vei face cuiva observatie de fata cu restul echipei, s-ar putea isca o cearta, iar respectivul colegul s-ar putea sa nu-si asume responsabilitatea, chiar daca ar trebui.
7. "Nu-i asa ca esti de acord cu mine?" Alta replica nesigura, care exprima neincrederea celui care intreaba. Nu cauta aprobabrea, mai bine analizeaza in detaliu orice noua provocare apare la locul de munca. In acest fel, vei avea acces la noi perspective.