Doar 13% dintre angajatori vor mari salariile cu pana la 10% si numai doi din zece angajatori au planificat pentru acest an majorari salariale de pana la 15% pentru angajatii din companie, se arata in studiul recent realizat de BestJobs. De asemenea, numai 6,5% dintre respondenti vor majora salariile peste acest prag.
Doar 25% dintre angajatori au precizat ca majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020 le va afecta bugetul de personal, astfel a vor lua masuri precum restrangerea cheltuielilor cu beneficiile extrasalariale, comasarea unor functii, automatizarea unor procese si restructurarea unor pozitii.
Referitor la beneficiile extrasalariale, potrivit aceluiasi studiu, 65,5% dintre angajatori vor continua sa acorde tichetele de masa si 58% intentioneaza sa acorde prime pentru ocazii speciale.
Doar 39% dintre angajatori au in vedere organizarea de petreceri pentru angajati si doar 38,7% dintre respondenti vor sustine cheltuielile cu transportul ale angajatilor. In schimb, 35% dintre angajatori vor investi in cursuri si traininguri de dezvoltare personala pentru angajati.
Aflati cine beneficiaza de TICHETELE TRUSOU SI TICHETELE JUNIOR IN 2020!
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Alte beneficii vor fi reprezentate teambuilding-uri, abonamente la clinici medicale private sau abonamente la sali de sport. Aproximativ doi din zece respondenti sustin ca vor oferi un program flexibil de munca, citeaza Mediafax studiul amintit.
Totodata, se mentioneaza ca se vor face angajari si in 2020 astfel ca pentru primele 6 luni din an se estimeaza ca sase din zece angajatori vor deschide pana la 10 pozitii noi, iar unul din zece va deschide intre 10 si 20 pozitii. Pentru fiecare dintre acestea, 42% dintre angajatori vor recruta intre 2 si 5 angajati, iar o treime vor deschide pozitii ce vor fi acoperite de un singur angajat. Alti aproape 10% vor avea nevoie de 5 pana la 20 de angajati pe fiecare pozitie nou deschisa. In majoritatea cazurilor, recrutarea se va face pe termen lung.
De asemenea, potrivit studiului, 39% dintre pozitiile ce vor fi deschise in perioada ianuarie-iunie a acestui an vor fi pentru muncitori necalificati, 35% vor fi pentru muncitori calificati, iar 26%, pentru personal la birou.
Cele mai cautate specializari pentru care va fi recrutat personal vor fi in vanzari (55%), productie (29%), administrativ (28%), inginerie (25,8%) si logistica (19,3%). De asemenea, companiile mai au nevoie de angajati specializati in domeniile financiar-contabil (19%), customer service (17%), management si consultanta (12,3%), controlul calitatii (11,9), constructii (11,9%), business development (11,4%).
Jumatate (51,6%) dintre angajatori estimeaza ca cele mai multe angajari vor fi pentru nivel entry-level (0-2 ani experienta), iar 42% vor avea nevoie in special de angajati care au 2-5 ani de experienta (middle level).