Rezolvarea a fost una extraordinara: includerea unor paravane in timpul auditiilor. Practic, juriul nu vede cine canta la instrumentul respectiv, astfel ca asculta doar cu urechile si, eventual, si cu inima. Insa nu mai asculta cu ochii si cu prejudecatile adesea inconstiente care duc la alegerea subiectiva a castigatorului. Astfel, daca inainte se considera ca o femeie nu are plamani suficient de puternici pentru a canta o compozitie la cornul francez, lucrurile s-au schimbat odata cu paravanele care nu au facut decat sa demonstreze ca, oricat de obiectivi ne-am propune sa fim, judecatile noastre nu sunt intotdeauna impartiale. Cel mai probabil un astfel de mecanism ar putea fi implementat si in salile de judecata. In Statele Unite se emit de zeci de ori mai multe sentinte de inchisoare cu executare pentru persoanele de culoare fata de barbatii albi care au savarsit exact aceeasi infractiune.
Astfel, trecem la primul eveniment din serie:
1. Inegalitatea in campul muncii ramane o arie la care mai avem mult de lucrat. Chiar daca nu poti acuza pe cineva de discriminare atunci cand pur si simplu nu obtii acel job sau acea marire de salariu, statisticile si experimentele sociologice au demonstrat, cu varf si indesat, ca facem discriminari in mod inconstient. Un test amintit de Malcolm Gladwell in cartea “Blink” demonstreaza cum atunci cand vor sa cumpere o masina, femeile primesc un pret mult mai mare din partea vanzatorilor care nu sunt dispusi sa ofere reduceri prea mari. Barbatii primesc oferte mai bune, iar femeile de culoare primesc preturi mari si oferte nesemnificative.
2. Are nevoie domeniul resurselor umane de o schimbare de nume? Avem nevoie sa redenumim acest segment al fortei de munca pentru a ne schimba felul in care privim tot ceea ce implica resursa umana? Sa vorbim de strategii, de empatie, de o cultura a oamenilor in loc de ceea ce pentru unii ajunge sa sune din ce in ce mai sec? Este loc de discutie si in 2020 asupra felului in care ne raportam la ce inseamna pentru specialistii HR aceste lucruri, mai ales ca nu trebuie sa uitam ce influenta majora au cuvintele asupra modului in care luam decizii si actionam.
3. IBM are un program care va estima in ce moment un angajat isi va da demisia ca sa treaca la competitie. Ce spuneti de asta? Ne va ajuta sau nu? La polul opus am putea spune ca ar fi mai eficient sa investim in programe care sa ne ajute sa pastram cat mai mult un angajat in companie, oferindu-i beneficii de nerefuzat si crescand motivatia acestuia de a-si pastra locul de munca si de a fi cat mai productiv.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
4. Campul muncii ajunge in 2020 sa includa nu mai putin de cinci generatii de forta de munca. De la cei nascuti cu doar 3-4 ani inainte de 2000, pana la cei care au acumulat deja experienta de 40-50 de ani in munca. De subliniat faptul ca diferentele in ce priveste paradigma gandirii si viziunea asupra modului in care ar trebui sa muncim este enorma. Afacerile se deruleaza in mediul online, inventiile si schimbarile se produc cu o viteza uriasa, iar noile generatii sunt perfect constiente de faptul ca tehnologia se dubleaza ca volum si viteza la fiecare doi ani. Daca nu tinem cont de acest lucru si daca nu intelegem rapid noile generatii prin a ne pune la curent cu tehnologiile de azi, vom pierde rapid legatura cu o forta de munca proaspata, creativa si, mai ales, gata de schimbare.
5. Lucram cu roboti in loc de specialisti HR? Se spune ca viitorul e deja aici, doar ca nu e distribuit in mod egal. Astfel, in functie de locul in care ne aflam pe glob, putem sa ne gandim daca ar trebui sa ne reorientam in cariera sau nu. Nu va faceti insa griji, robotii din HR nu vor putea niciodata sa functioneze de unii singuri, cel putin nu in urmatorii 20 de ani. Peter Thiel, fondatorul PayPal si Palantir, explica foarte bine in cartea sa, “De la zero la unu”, despre cum inteligenta artificiala si robotii vin sa completeze si sa sprijine munca oamenilor si, cel putin pentru moment, nu o sa o inlocuiasca de tot. Depinde, asadar, numai de noi sa capatam noi abilitati, sa obtinem noi specializari si sa tinem pasul cu timpul. Sa nu plangem dupa trecut, ci sa imbratisam cu entuziasm viitorul.