Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Companiile IT din Romania se straduiesc sa elimine discursurile de incitare la ura

24 /Ian2018
Tags: companii it romaniadiscursuri incitare uramediul online incitare la ura

Romania face parte dintre statele membre UE in care procentul discursurilor ilegale de incitare la ura eliminate din mediul online de companiile IT depaseste media europeana (76,2% vs. 70%).

Aceasta este una dintre constatarile celei mai recente evaluari a Codului de conduita pe aceasta tema, publicata de Comisia Europeana vineri, 19 ianuarie. Totodata, ea arata ca firmele isi indeplinesc in mare masura angajamentul de a elimina majoritatea acestor discursuri in 24 de ore, dar ca mai sunt si aspecte de solutionat, cum ar fi furnizarea unui feedback sistematic utilizatorilor.

Vĕra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Internetul trebuie sa fie un loc mai sigur, fara discursuri ilegale de incitare la ura, fara continut rasist si xenofob. In prezent, Codul de conduita se dovedeste a fi un instrument util de combatere rapida si eficienta a continutului ilegal.

Acest lucru demonstreaza ca, atunci cand exista o colaborare stransa intre companiile din domeniul tehnologiei, societatea civila si factorii de decizie, putem sa obtinem rezultate si, in acelasi timp, sa pastram libertatea de exprimare. As dori ca, in acelasi fel, companiile de IT sa manifeste o fermitate similara si in alte chestiuni importante, cum ar fi combaterea terorismului sau a conditiilor de utilizare nefavorabile pentru utilizatorii lor.”

In Romania, au fost raportate 63 de cazuri in perioada de monitorizare pentru a treia evaluare (6 noiembrie - 15 decembrie 2017). Pe ansamblul Uniunii, au fost trimise 2.982 de notificari, dintre care 1.802 de catre utilizatorii obisnuiti si 1.180 de raportori de incredere (trusted flaggers). Compania Facebook a primit cel mai mare numar de notificari (1.408), urmata de Twitter (794) si YouTube (780). Notificarile de discursuri de incitare la ura au fost transmise de 33 de organizatii si 2 autoritati nationale.

Rata de eliminare a discursurilor a crescut constant, de la 28% in 2016, la prima evaluare, la 70% in prezent. In plus, 81% din notificari sunt examinate in primele 24 de ore, cifra lor dublandu-se de la prima runda de monitorizare.

In afara de furnizarea de feedback utilizatorilor, mai sunt necesare progrese si in ceea ce priveste raportarea situatilor notificate si catre politie sau procuratura (doar unul din cinci cazuri notificate companiilor IT fiind si raportate autoritatilor), precum si anchetarea lor prompta.

Comisia a creat o retea de cooperare si schimb de bune practici pentru autoritatile nationale, societatea civila si companii si ofera sprijin financiar si orientari operationale in domeniu. Aproximativ doua treimi din statele membre dispun in prezent de un punct national de contact privind discursurile on-line de incitare la ura. In primavara anului 2018, este prevazut un dialog special pe aceasta tema intre autoritatile competente din statele membre si companiile de IT.

In plus, Instagram si Google+ au anuntat ca adera si ele la Codul de conduita, ceea ce inseamna ca si mai multi actori vor face obiectul acestuia.


Sursa: europa.eu

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Companiile IT din Romania se straduiesc sa elimine discursurile de incitare la ura":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".