Recrutorii de top inca mai considera ca talentul este egal cu a avea succes si a fi bun la ceea ce face, de a fi, cu alte cuvinte, cea mai buna investitie pe care o poti aduce firmei cand vorbim de resurse umane. Asa sa fie oare?
Studiile recente arata ca ne inselam amarnic atunci cand dam la o parte perseverenta, responsabilitatea si tenacitatea de care da dovada un angajat doar pentru a face loc unuia despre care se stie ca este talentat. Pe termen lung, concluziile sunt aceleasi: sunt o mult mai buna investitie acei oameni care se dovedesc motivati, fideli companiei si doritori sa ajute nu doar pentru a acumula capital de imagine.
In cartea “Grit: puterea pasiunii si a perseverentei”, autoarea Angela Duckworth, absolventa Harvard, face extrem de bine distinctia intre ceea ce aleg companiile crezand ca iau cea mai buna decizie si ceea ce lasa deoparte din motive complet gresite.
Astfel, in carte, demonstreaza prin experimente si cercetari intinse de-a lungul mai multor ani si in domenii cat mai diverse, felul in care cei care sunt pasionati de ceva si care au si disciplina de a nu renunta atunci cand dau de greu ating mult mai des succesul decat cei care, desi au talent intr-o anumita arie, fie renunta usor, fie trec de la un domeniu la altul dand dovada de lipsa de perseverenta si de incredere ca vor depasi un obstacol sau un esec.
In carte veti gasi si Scala Grit, un test care va arata cat de perseverenti sunteti in acest moment in viata. Vestea buna este ca atat perseverenta, cat si disciplina se invata, astfel ca in timp puteti creste pe Scala Grit. E la fel de adevarat ca aceste aptitudini se pot pierde daca nu sunt exersate.
Cum luam astfel cea mai buna decizie atunci cand facem o angajare? Si care sunt acei salariati sau colaboratori in care merita sa investim? “Grit” este un exemplu de studiu care demonstreaza, cu varf si indesat, ca talentul nu duce pe nimeni prea departe daca nu este insotit de perseverenta.
Un cumul de factori ajuta, in mod cert, la atingerea succesului, iar cartea este un bun manual atat pentru specialistii in HR, cat si pentru cei care vor sa devina mai buni la ceea ce fac, sa fie mai perseverenti si mai disciplinati in munca lor. In plus, Angela Duckworth dezvaluie si ceea ce trebuie sa facem daca vrem sa avem copii “gritty” (motivati, cu disciplina de a nu abandona un proiect cand dau de greu etc.). Activitatile extracurriculare derulate pe mai mult de un an (vorbim de o activitate care sa aiba aceasta durata) reprezinta un mod de a invata disciplina de la o varsta frageda.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Nu ar trebui sa avem, astfel, asteptari nerealiste atunci cand nu avem un tablou complet si corect al celui pe care il angajam. Societatea considera in continuare, in mare parte, ca talentul este egal cu succesul si, prin asta, incurajeaza si ideea (complet eronata) ca doar cei talentati reusesc. Cand, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel si ca avem nevoie de mult mai multe abilitati pentru a reusi in viata si pentru a ne atinge obiectivele. Talentul nu e nici macar obligatoriu, iar tot ceea ce ne e necesar pentru a reusi se poate invata.
In concluzie, atunci cand aveti in fata ochilor un candidat, treceti alegerea voastra si prin filtrul celor de mai sus. Sau, si mai bine, rasfoiti “Grit” pentru ca nu veti regreta!