Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Locurile noi de munca, in scadere. De ce se tem angajatorii

03 /Iun2021
Locurile noi de munca, in scadere. De ce se tem angajatorii
Tags: angajare 2021crestere salarii 2021locuri de munca angajatoriangajare 2021

In vreme ce remarcam o scadere semnificativa a numarului de cazuri de imbolnaviri si o usoara crestere economica, piata muncii intarzie sa dea semne de redresare si de reluare a activitatii in circuit normal, incluzand aici si companiile care nu s-au grabit sa isi cheme angajatii inapoi la munca.

Un barometru realizat de compania de consultanta Frames, la comanda Best Smart Consulting, arata ca  57% dintre managerii chestionati in cadrul Barometrului privind piata muncii in contextul crizei COVID afirma ca vor relua angajarile la toamna, iar 32% abia in 2022. Numai 9% spun ca vor face angajari in urmatoarele 3-5 luni, potrivit Agerpres. 



Astfel, in ce priveste provocarile actuale care influenteaza piata muncii, 61% dintre investitori au indicat incertitudinea provocata de dinamica pandemiei COVID, mare parte indicand efectele negative ale unui eventual val 4 de infectari. Totodata, conform aceleiasi surse,  21% dintre acestia considera ca nu sunt inca pregatiti sa faca angajari pentru ca activitatea firmei este inca afectata de criza, 16% afirma ca nu gasesc angajatii potriviti, iar 7% spun ca si-au restructurat activitatea in asa fel incat nu mai au nevoie de personal suplimentar.

"Optimismul rezervat al managerilor indica faptul ca au invatat lectiile crizei. Multi dintre ei si-au restructurat afacerile, si-au optimizat costurile, schemele de personal, iar proiectele de dezvoltare sunt construite in pasi mult mai prevazatori decat in trecut. Reluarea business-ului la capacitate maxima va interveni treptat, in functie de dinamica crizei sanitare, de semnalele privind reluarea consumului si de evolutia generala economica, de la dezghetarea relatiilor de afaceri la dinamica inflatiei si a cursului valutar'', a afirmat Ligia Neacsu, managerul Best Smart Consulting, potrivit Agerpres.

In ce priveste o eventual majorare a salariului pana la finalul anului in curs, 68% dintre respondenti nu au in vedere astfel de planuri. 


"In contexul crizei economice semnificative prin care trece economia reala, problema salariilor ramane un subiect sensibil. Salariile au crescut si vor creste, cel mai probabil, in sectoarele care au inregistrat performante optime in pandemie, de la business-urile care au legatura cu sectorul medical, IT, retailul alimentar si constructii & materiale de profil. In rest, angajatii vor trebui sa se multumeasca cel mult cu prime ocazionale sau cu cresteri punctuale, in functie de inflatie si de performanta inregistrata in urmatoarele trimestre'', a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames, conform sursei citate. 
 

In 2022, potrivit rezultatelor barometrului amintit, 47% dintre managerii respondenti vor tine cont de pregatirea profesionala drept principal criteriu de angajare, 39% se vor uita la experienta candidatilor, iar 27% sunt interesati de salariul cerut.
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Locurile noi de munca, in scadere. De ce se tem angajatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".