Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractual individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!
Noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE va scapa acum de amenzile ITM, detalii aici >>>
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Registrul electronic si dosarele personale ale fiecarui salariat se vor pastra in conditii care sa asigure securitatea datelor, precum si pastrarea lor indelungata si corespunzatoare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001.
Angajatorul raspunde pentru asigurarea acestor conditii, precum si pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricarei alte persoane fizice sau juridice, prin incalcarea acestor obligatii.
In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute mai sus, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.
Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Ce amenzi risca angajatorii?
Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
- refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in format electronic, precum si dosarul personal al salariatilor: amenda de la 5.000 la 8.000 lei;
- refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele solicitate de catre salariat: amenda de la 300 la 1.000 lei.
Atentie!
Registrele infiintate si inregistrate in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor se pastreaza si se arhiveaza de catre angajatori, in conditiile legii.
Incepand din august 2011 evienta registrului general de evidenta a salariatilor se tine numai electronic (Hotararea Guvernului nr. 500/2011).
De ce intocmim regulamentul intern?
Angajatorul are la dispozitie putine instrumente prin care isi poate impune vointa pe parcursul raporturilor de munca. Legea, contractul colectiv de munca incheiat la nivel sectorial, multe dintre statutele de personal si chiar contractele individuale de munca, astfel cum sunt ele reglementate de Codul muncii – il dezavantajeaza pe angajator.
De aceea, regulamentul intern – act unilateral al angajatorului, care nu se negociaza si care nu are nicio clauza lasata la latitudinea sindicatului – apare ca unul dintre cele mai pretioase documente pentru cel care angajeaza personal...peste 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE va scapa acum de amenzile ITM! Vezi lucrarea "Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” AICI >>>