Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perfectionismul la locul de munca. Ce rau ne poate face?

25 /Feb2020
Tags: perfectionismlocul de muncastandarde perfectiuneperfectionisti

V-ati confruntat vreodata cu un manager vesnic nemultumit? Sau cu un sef care considera ca nu va indepliniti niciodata sarcinile de serviciu asa cum ar trebui? Ati avut vreodata un coleg care considera ca nu sunteti suficient de bun si nu se sfia sa va spuna asta? Sau poate ca voi insiva sunteti de parere ca doar munca facuta de voi este perfecta in vreme ce altii nu sunt in stare sa rezolve lucrurile asa cum ati face-o voi?

Una dintre cele mai mari probleme pe care le aduce cu sine perfectionismul este convingerea ca ceilalti oameni sunt mediocri. Desi putem fi perfectionisti din varii motive, este esential sa ne dam seama in ce masura ne poate afecta acest lucru viata profesionala si personala. 

Discutam insa aici de ceea ce tine de viata profesionala, de rolul pe care il jucam intr-o companie, in cadrul unei echipe sau in functia de conducere. Ceea ce credem ca este adevarat se dovedeste a fi, de cele mai multe ori, doar perceptia eronata asupra realitatii pe care ne-o serveste dorinta noastra de perfectionism. Uitam cu desavarsire ca nu exista perfectiunea si ne incapatanam sa cred ca suntem singurii de pe intreaga planeta care pot face un lucru asa cum trebuie facut. 

Ce efecte are aceasta atitudine asupra celorlalti si cum ne influenteaza negativ relatiile sociale?

In afara de faptul ca ar trebui sa tratam cu seriozitate perfectionismul si sa intelegem ca trebuie sa il controlam astfel incat sa nu ne afecteze viata, iata doar unele dintre dimensiunile acestui comportament care ne influenteaza semnificativ, identificate de cercetatorul Randy O. Frost:

- ingrijorarea fata de potentialele greseli
- standarde personale ridicate (este tintita excelenta)
- constiinta unor asteptari mari din partea parintilor


- constiinta unor critici covarsitoare din partea parintilor
- neincrederea in abilitatile altcuiva
- preferinta catre ordine si organizare. 

Perfectionistii isi fixeaza adesea obiective nerealiste si, ori de cate ori nu ne indeplinesc, se simt neimpliniti, dezamagiti de propria persoana si inclusiv de ceilalti care nu s-au ridicat la standardele inalte impuse de ei. 

Gandind realist, este putin probabil ca in cadrul unei echipe, perfectionistul sa fie cel mai capabil din incapere, iar ceilalti sa nu-si merite jobul si nici salariul. Insa in limbaj mai putin formal, perfectionistul asocieaza adesea persoanele care nu se ridica, dupa criteriile lor, la standardele inalte (adesea nerealiste) ca fiind mediocre, superficiale sau delasatoare. Tocmai de aceea, relatiile de munca, de colaborare, de comunicare au de suferit. 

Perfectionismul poate fi orientat catre propria persoana si atunci ne fixam obiectivul de a indeplini totul la cel mai inalt nivel posibil (practic, imposibil), apare motivatia puternica de a fi perfect, ne concentram pe defecte si transformam totul in obiective care tin de noi. Perfectionismul orientat catre ceilalti inseamna ca le impunem lor si asteptam de la ei sa se ridice la standardele inalte fixate de noi, iar perfectionismul prescris din punct de vedere social inseamna ca suntem convinsi ca ceilalti au asteptari inalte de la noi. 

Indiferent de tipul de perfectionism de care ne lovim, trebuie sa retinem ca poate fi “imblanzit” si ca exista tehnici de specialitate, precum si specialisti in domeniu care ne pot ajuta sa tinem perfectionismul in frau astfel incat sa vedem realitate prin ochelari cat mai obiectivi si nu prin cei ai perfectionistului. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perfectionismul la locul de munca. Ce rau ne poate face?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".