Raspunsul specialistului:
Potrivit dispozitiilor art. 242 lit.f) si g) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie cuprinse si reglementate in Regulamentul intern al entitatii.
Totodata, conform art. 247 din acelasi act normativ, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii (art. 251 alin. (2) din Codul muncii).
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Prin urmare, Codul muncii nu stabileste alte reguli si nu impune conditii suplimentare care sa priveasca modul de organizare la nivelul amgajatorului a procedurii efectuarii cercetarii disciplinare lasand la latituinea acestuia stabilirea acestei proceduri, cu respectarea prevederilor legii.
Astfel, la stabilirea de catre angajator a persoanei sau persoanelor imputernicite sa efectueze procedura cercetarii disciplinare la nivelul agajatorului, acesta, in conditiile sus-mentionate, poate decide ca aceasta sa functioneze cu caracter general, fara limita de timp si fara a fi necesara numirea unei astfel de comisii pentru fiecare caz in parte, putand fi realizata atat numirea unor membri titulari, cat si a unor membri supleanti.
Asadar, in functie de prevederile Regulamentului intern cu privire la modalitatea efectuarii procedurii de cercetare disciplinara valabil la nivellul respectivului agajator, apreciem ca se poate numi o singura Comisiei de disciplina sau anumite persoane imputernice, titulari si supleanti, prin intermediul unei singure decizii a angajatorului.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>