Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k).
Astfel, daca angajatorul deduce 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta, folosinta in interes personal nu mai constituie avantaj in natura pentru salariat. In acest caz, nu este necesar sa se incheie act aditional la contractul individual de munca intrucat folosinta autovehiculului inclusiv combustibilul nu reprezinta avantaj in natura.
In situatia in care angajatorul nu aplica prevederile legale mai sus citate, folosinta auto si contravaloarea combustibilului constituie avantaj in natura pentru salariat cu exceptia situatiei in care acesta este folosit pentru transportul la si de la locul de munca de catre salariat situatie in care este necesar sa se intocmeasca foi de parcurs si act aditional la contractul individual de munca.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Actul aditional va completa contractul individual de munca la lit. L pct. e) Alte clauze – angajatorul suporta contravaloarea transportului salariatului la si de la locul de munca cu autoturismul societatii si decontarea combustibilului necesar.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>