"O societate care se afla in insolventa incepand cu 01 iulie 2021 are o salariata cu timp partial de 4 ore care este in concediu medical din martie 2020. Incepand cu 01.07.2021 nu i-a mai fost platit salariul, intrucat societatea este in insolventa. Doamna solicita plata concediului de odihna neefectuat, si plata salariului pentru lunile iulie, august si septembrie. Cum vom proceda?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 19 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale:
Art. 19 (1) Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
(2) Agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) sunt insotite de documente care atesta ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei.
(4) Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale, potrivit alin. (2).
ATENTIE!
Astfel, salariata trebuie sa se adreseze administratorului sau lichidatorului numit in procedura de insolventa.
Prin urmare, angajatorul ii va raspunde salariatei sa se adreseze administratorului/lichidatorului indicandu-i in raspuns si datele acestuia de contact.
De asemenea, in raspuns se va mai preciza ca in cazul in care administratorul/lichidatorul nu da curs solicitarii, aceasta se poate adresa cu o cerere agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca pentru stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite si la efectuarea platii acestora la care va anexa notificarea facuta administratorului precum si o copie a hotararii judecatoresti definitive de deschidere a insolventei.
Sursa: PortalCodulMuncii