Cu toate acestea, este de parere Art Jacoby, consultat in domeniul strategiilor de dezvoltare in afaceri al firmei americane Jacoby, acest climat de nesiguranta ar trebui sa ambitioneze companiile in a da bonusuri de final de an.
Un astfel de beneficiu ar putea sa se intoarca inzecit. Asta pentru ca angajatii stiu cat este de dificil pentru o companie sa gaseasca fonduri suficiente pentru un astfel de gest. In aceste conditii, o prima ii va loializa pe cei mai buni angajati ai tai si le va demonstra ca, oricat de grele sunt vremurile pe care le depasim, se pot baza la greu pe compania pentru care lucreaza.
Astfel de prime sau bonusuri de Craciun pot lua forma unor:
-
Bonuri cadou
Aceste tichete cadou sunt un beneficiu extra-salarial modern si sunt destinate companiilor care vor sa le faca un cadou angajatilor, de Craciun, dar si cu ocazia altor sarbatori, cum ar fi Paste sau 8 Martie.
Firmele care ofera un astfel de beneficiu pot profita de conditii fiscale avantajoase, sporesc fidelitatea angajatilor si pot satisface orice gust si standard social. In plus, cu un astfel de cadou sunt eliminate cheltuielile administrative legate de achizitionarea, impachetarea sau depozitarea cadourilor clasice. Tichetele de cadou pot fi si personalizate, cu diverse mesaje de felicitare si logo-uri.
Cat despre angajatii care primesc un astfel de beneficiu, acestia sunt scutiti de plata taxelor salariale si a impozitului pe venit pentru sumele primite sub aceasta forma. In plus, au posibilitatea de a-si alege singuri cadoul, dintr-o retetea de 67.000 de magazine, care cuprinde de la imbracaminte si bijuterii, la mobilier sau gadgeturi).
-
Bonusuri de performanta
Un alt mod de a-ti rasplati angajatii la final de an este de a le oferi bonusuri de performanta. Acest tip de bonus poate fi oferit daca angajatul si-a indeplinit obiectivul setat de angajator la inceput de an, de exemplu. Acest lucru ii va motiva pe angajati sa se concentreze pe ce au de facut si sa bifeze toate sarcinile zilnice.
Poti sa ii ajuti sa isi monitorizeze munca prin sedinte trimestriale in care activitatea lor sa fie evaluata. In acest fel, persoanele care lucreaza pentru firma ta vor putea sa-si ajusteze strategiile de munca, pentru a-si indeplini obiectivele. In plus, angajatii vor intelege clar ca numai in conditiile indeplinirii tuturor obiectivelor vor intra in posesia bonusului, evitandu-se astfel resentimentele.
-
Al 13-lea salariu
Un al treilea tip de bonus pe care il poti oferi angajatilor tai este al 13-lea salariu. Astfel, toata lumea va primi la final de an un salariu in plus, ca recunostinta pentru efortul depus.
Daca o companie nu isi permite insa un astfel de bonus, mai ales la un final de an cum este 2017, cand incertitudinea fiscala domneste peste Romania, le poti oferi tuturor angajatilor o suma fixa de bani sub forma de prima, sau un procent in plus din salariu - scenariu in care angajatii cu salarii mai mari vor primii si bonusuri mai mari. Daca fondurile nu sunt suficiente nici pentru astfel de bonusuri, te poti gandi la cateva zile de concediu platit in plus, abonamente la sali de sport sau cosuri de cadouri.
Ce tip de bonus ti se pare cel mai potrivit?