Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Florin Jianu considera ca lipsa sustinerii antreprenoriatului este adevarata drama a societatii romanesti, drama pe care reprezentantii autoritatilor trebuie sa o constientizeze pentru a veni cu masuri adecvate de incurajare a infiintarii de noi firme si extindere a dezvoltarii celor deja existente.
In ianuarie 2017 s-a inregistrat cel mai mic numar de inmatriculari de persoane fizice si juridice (5.475), comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (8.288), in scadere cu 33,94%, conform datelor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), care citeaza datele oferite de Oficiul National al Registrului Comertului.
Judetele care au inregistrat cea mai mare scadere au fost Vrancea (cu 56,19%), Caras-Severin (cu 47,67%) si Ialomita (cu 46,46%).
"Singurul judet care a inregistrat o dinamica pozitiva a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorata, in opinia noastra, de punerea in practica a singurului instrument financiar Investitii Teritorial Integrate (ITI) din Romania, in valoare de peste 1,1 miliarde de euro", sustine CNIPMMR.
Cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare si asigurari (-86,52%), administratia publica si apararea, asigurarile sociale din sistemul public (-71,43%) si sanatatea si asistenta sociala (-57,38%). De asemenea, o scadere ingrijoratoare se constata si in domeniul IT (-36,76%), mai este specificat in comunicat, informeaza Agerpres.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
"Consider ca sunt trei cauze principale care au dus la scaderea drastica a numarului de firme inregistrate la inceputul acestui an. Prima este reprezentata de instabilitatea si lipsa predictibilitatii in societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri sa reactioneze rapid si sa devina vulnerabil. In egala masura, consider ca birocratia (de exemplu, efectele formularului 088) si lipsa preventiei in activitatile de control ale institutiilor statului reprezinta un alt obstacol important in stimularea infiintarii de noi firme. Nu in ultimul rand, slaba accesibilitate a fondurilor nationale si neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scaderea atractivitatii infiintarii unei firme. Lipsa sustinerii antreprenoriatului este adevarata drama a societatii romanesti, drama pe care reprezentantii autoritatilor trebuie sa o constientizeze pentru a veni cu masuri adecvate de incurajare a infiintarii de noi firme si extindere a dezvoltarii celor deja existente!", a precizat Florin Jianu.