Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Companiile din IT au sters peste 90% din mesajele instigatoare la ura raportate in mediul online. Piata digitala, un mediu mai prietenos

05 /Feb2019
Tags: companii it romaniapiata digitaladomeniul itcontinut licentios

In Romania, peste 90% din mesajele instigatoare la ura raportate in mediul online au fost sterse, comparativ cu 53% in mai 2017.

La nivelul Uniunii Europene, companii din domeniul IT evalueaza 89 % din continutul semnalat in decursul a 24 de ore, iar 72 % din continutul considerat a fi un discurs ilegal de incitare la ura este eliminat, comparativ cu situatia din 2016, cand a fost lansat Codul, procentajul fiind atunci de 40 % si, respectiv, de 28 %. Cu toate acestea, companiile trebuie sa isi imbunatateasca feedbackul catre utilizatori.


Andrus Ansip, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piata unica digitala, a declarat: „Conform evaluarii cooperarea cu companiile de IT si cu societatea civila da rezultate. In prezent, companiile evalueaza 89 % din continutul semnalat in decursul a 24 de ore si iau masuri prompte pentru a-l elimina atunci cand este necesar. Acest procentaj este de peste doua ori mai mare decat cel din 2016. Mai mult decat atat, codul functioneaza deoarece respecta libertatea de exprimare. Oamenii folosesc internetul pentru a-si comunica opiniile si a gasi informatii prin simpla apasare a unui buton. Nimeni nu ar trebui sa se simta nesigur sau amenintat din cauza vreunui continut ilegal care incita la ura si care este stocat in mediul online.”

Věra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Pe langa faptul ca reprezinta o infractiune, discursurile ilegale de incitare la ura din mediul online sunt si o amenintare la adresa libertatii de exprimare si a angajamentului democratic. In mai 2016, am initiat Codul de conduita privind discursurile de incitare la ura din mediul online, pentru ca era imperios sa contracaram acest fenomen. Astazi, dupa 2 ani si jumatate de la lansarea codului, putem afirma ca am gasit abordarea potrivita si am stabilit un standard in intreaga Europa privind modul in care poate fi solutionata aceasta problema grava, asigurand, totodata, protectia deplina a libertatii de exprimare. ”

De la lansarea sa, in 2016, Codul de conduita a continuat sa dea roade, iar evaluarea sa recenta confirma faptul ca societatile din domeniul IT iau imediat masuri cand li se semnaleaza discursuri rasiste si xenofobe de incitare la ura. Cu toate acestea, societatile trebuie sa isi imbunatateasca feedbackul catre utilizatorii care fac notificari asupra unor continuturi si sa asigure mai multa transparenta privind continuturile notificate si cele suprimate.

Chiar daca societatile de IT elimina continutul ilegal intr-un ritm din ce in ce mai rapid, acest lucru nu duce la o suprimare excesiva: rata de eliminare indica faptul ca analiza continuturilor efectuata de catre societatile respective continua sa respecte libertatea de exprimare. In plus, gratie codului, s-au creat parteneriate intre organizatiile societatii civile, autoritatile nationale si platformele IT cu privire la activitati educationale si de sensibilizare a publicului larg.


Sursa: Europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Companiile din IT au sters peste 90% din mesajele instigatoare la ura raportate in mediul online. Piata digitala, un mediu mai prietenos":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".