Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Companiile romanesti au datorii mai MARI decat veniturile

25 /Mai2017
Tags: bilant firmefiscanaf

Companiile romanesti trebuie sa prezinte bilantul anual pana la finalul lunii mai, iar autoritatile au remarcat anumite aspecte, legate de aceste date.

Asa se face ca mai bine de 40% dintre companiile cu capital romanesc care au prezentat deja bilantul la Fisc au datorii uriase, chiar mai mari decat intreaga lor avere.

Aproape jumatate dintre aceste firme au datorii nu la banci, ci la managerii care si-au imprumutat firmele, explica consilierul de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

"Bancile sunt responsabile pentru foarte multe lucruri din economie, dar sunt si un centru de finantare pentru economie. Din pacate, nici companiile romanesti nu au bonitati. Avem 700.000 de companii in Romania, iar din calculele facute de BNR, din cele 700.000 circa 100.000 nu dau bilant pentru Fisc. 100.000 nu exista. Ce se intampla cu ele? Numai Dumnezeu stie. Din cele 600.000 de companii care prezinta bilant anual, cam 40% au datorii mai mari decat intreaga lor avere. De unde sunt aceste datorii? Nu de la banci, pentru ca daca ne uitam la analizele de piata o sa vedem ca bancile au dat mai multe credite populatiei decat economiei reale, chiar si asa, la o populatie cu bani putini. Intrebarea este de unde vin aceste datorii? Foarte simplu. Patronii si-au imprumutat companiile. Jumatate din aceste companii au pierderi in loc de profit (...)", a explicat Vasilescu, conform Agerpres.


Consilierul a mai mentionat ca singura strategie pe care Romania a reusit sa o inchege favorabil a fost cea de dezvoltare pe termen mediu pentru integrarea in Uniunea Europeana, care a fost semnata de toate partidele politice, de patronate si sindicate.

"Noi, in Romania, am reusit sa inchegam un program si sa-l dezvoltam cat de cat bine: cel pentru perioada 2000-2007 pentru ca am sperat, am muncit si am facut eforturi ca sa ajungem in Uniunea Europeana, in 2007. Am avut atunci o strategie de dezvoltare pe termen mediu care s-a facut in felul urmator: Guvernul a lucrat o luna in Palatul de la Snagov, acolo au venit toate sindicatele, patronatele, toate partidele si reprezentantii Parlamentului, iar Guvernul din 2000 a facut apel la toate institutele Academiei (...)", a concluzionat Adrian Vasilescu.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Companiile romanesti au datorii mai MARI decat veniturile":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".