Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH), Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Uniunea Europeana au lansat marti, 7 noiembrie, un nou program (link is external) dedicat sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania pentru a obtine expertiza necesara unei cresteri sustenabile.
Programul isi propune sa sprijine cel putin 240 de IMM-uri din Romania, Bulgaria si Grecia pe parcursul a trei ani, oferindu-le acces la consultanta de afaceri personalizata. Serviciile oferite vor permite acestor intreprinderi sa aiba acces la consultanta locala si internationala pentru a-si imbunatati competitivitatea si a-si dezvolta afacerea. Programul este sustinut de Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, prin finantare de la Uniunea Europeana si co-finantare din partea BERD.
In Romania, peste 100 de companii locale vor beneficia direct de acest program, care ofera expertiza intr-o gama larga de domenii, precum strategie, promovare pentru export, management financiar, eficienta energetica, marketing si altele.
Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, a declarat: „Planul de investitii pentru Europa vizeaza stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca in Europa, iar intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) reprezinta un domeniu special de interes. Acordarea de consultanta pentru investitii locale este un obiectiv-cheie al Planului de investitii pentru Europa, iar cooperarea dintre Platforma europeana de consiliere in materie de investitii si BERD pentru sprijinirea cresterii IMM-urilor este o initiativa importanta si binevenita."
Simon Barnes, seful departamentului de servicii de consiliere, Banca Europeana de Investitii, a declarat: „Suntem foarte incantati sa lansam acest program in colaborare cu BERD prin intermediul Platformei europene de consiliere in materie de investitii. Platforma este o initiativa comuna a Comisiei Europene si BEI si parte integranta a celui de-al doilea pilon al Planului de investitii pentru Europa, ce ofera servicii de consultanta pentru proiectele de investitii din Uniunea Europeana.
Un obiectiv special al Platformei este de a dezvolta o retea de parteneri, atat la nivel local cat si international, pentru a oferi servicii complementare prin intermediul celor mai bine cotate institutii care pot oferi acest tip de consultanta. Cooperarea cu BERD reflecta aceasta abordare si reprezinta un pas important in satisfacerea cererii neacoperite pana acum de servicii de consultanta in sectorul IMM.”
Claudio Viezzoli, director pentru "Finantare si Dezvoltare IMM-uri", BERD, a declarat: „Ne bucuram ca avem posibilitatea de a ne intensifica activitatea in Romania. Programul nostru de consultanta a avut un impact puternic asupra cresterii afacerilor locale, sustinand misiunea noastra de a le ajuta sa devina campioni nationali si regionali. Salutam aceasta colaborare regionala cu Uniunea Europeana si cu Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, care ne va creste impactul comun in aceasta zona."
250 Modele Fise de Post
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Companiile eligibile pentru acest program sunt cele cu o cifra de afaceri mai mica de 50 de milioane de euro, cu mai putin de 250 de angajati si capital majoritar local. Primul pas in cadrul colaborarii cu BERD consta in evaluarea nevoilor de afaceri ale companiilor interesate si in identificarea oportunitatilor de crestere. Ulterior, BERD va pune compania in legatura cu un consultant specializat sau un expert international care ii poate oferi exact expertiza de care are nevoie. In acelasi timp, programul pune la dispozitia intreprinderilor si consultantilor oportunitati de pregatire si de formare prin care pot dobandi abilitatile necesare pentru dezvoltarea afacerii.
Informatii despre Planul de investitii pentru Europa
Planul de investitii pentru Europa, cunoscut si sub denumirea de "Planul Juncker", reprezinta una dintre prioritatile de top ale Comisiei Europene. Este axat pe stimularea investitiilor pentru crearea de noi locuri de munca si pentru crestere economica, printr-o utilizare mai inteligenta a resurselor financiare noi si existente, inlaturand obstacolele din calea investitiilor si asigurand mai multa vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investitii.
Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker. El ofera garantii pentru acoperirea primei pierderi, ceea ce ii permite Bancii Europene de Investitii (BEI) sa investeasca in mai multe proiecte cu grad de risc ridicat. FEIS a ajuns deja la rezultate concrete. Pana in octombrie 2017 s-au inregistrat proiecte si acorduri aprobate pentru finantare prin FEIS care se asteapta sa mobilizeze investitii totale de circa 241 miliarde euro si sa sprijine pana la 462.000 IMM-uri in toate cele 28 de state membre.
Sursa: europa.eu