Prin urmare, angajatorul care are cel putin 50 de angajati, are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmutit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
"Societatea noastra a depasit numarul de 50 salariati, are 52, trebuie sa plateasca in plus vreo contributie?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Pentru determinarea numarului mediu de angajati se vor avea in vedere precizarile cuprinse in Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin OANPH 590/2008.
Potrivit acestor instructiuni se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice. In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
ATENTIE!
Asadar, salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca.
Daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50 suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate se va determina astfel:
1. Se determina numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap.
Numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap = numarul mediu de angajati x 4%. Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
2. Se calculeaza suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate.
Suma varsamintelor = (numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap – numar de angajati persoane cu handicap) x salariul minim pe economie garantat in plata
In concluzie, societatea cu 52 de salariati datoreaza contributia la fondul pentru handicap numai daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50.
Sursa: PortalCodulMuncii