Din pacate, forta de munca din Romania a ramas la acelasi nivel ca in urma cu 10 ani, spiritul antreprenorial este inca la inceput de drum si nu foarte increzator, iar in industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de munca.
Aceste aspecte au fost evidentiate de Vasile Iuga, partener PricewaterhouseCoopers (PwC), la o conferinta dedicata problemelor cu care se confrunta producatorii romani:
"Capitalul strain reprezinta 8% din numarul de companii din Romania, are 40% din active, un sfert din angajati, 80% din exporturi si o productivitate de trei ori mai mare decat industria romaneasca. In industrie, 65% din valoarea adaugata bruta este produsa de capitalul strain. Daca ne referim la economie foarte pe scurt, sunt 600.000 de companii in Romania. Numarul de firme la o mie de locuitori este de 22 in Romania, fata de o medie de 43 in UE, deci un spirit antreprenorial mai timorat", a declarat Iuga, in cadrul conferintei "Falia dintre economia romaneasca si Romania productiva: Politicile necesare sa o acoperim", informeaza Agerpres.
Asadar, omul de afaceri a atras atentia asupra faptului ca forta de munca in ultimii 10 ani a ramas aproximativ la fel, la 4,6 — 4,7 milioane de lucratori, cunoscand o scadere dupa criza la 4,1 milioane de angajati, in 2011.
"In industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de munca. A crescut numarul de locuri de munca din comert cu 225.000, ajungand la 750.000, a crescut in comunicatii cu 80.000, dar a crescut si in administratie cu 200.000", a mai declarat Iuga.
Cu toate acestea, Romania se confrunta si cu o criza a fortei de munca, nu putine fiind companiile care se plang ca nu reusesc sa angajeze oamenii de care au nevoie.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Firmele de recrutare considera ca in 2017 va avea loc o intensificare a crizei fortei de munca, iar companiilor nu le va ramane alta situatie decat sa majoreze salariile, daca doresc sa aiba un personal competent.