Vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, si comisarul pentru economie digitala si societate digitala, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului printr-o declaratie comuna:
„Salutam aprobarea de catre Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor pe piata unica digitala. Aceasta directiva protejeaza creativitatea in era digitala, asigura un acces mai larg la continut pentru cetatenii UE, precum si noi garantii privind protejarea deplina a libertatii lor de exprimare in mediul online. Noile norme vor consolida industriile noastre creative, care reprezinta 11,65 milioane de locuri de munca, 6,8 % din PIB si aduce venituri in valoare de 915 000 de milioane EUR pe an.
Votul din data de 26 martie a.c asigura echilibrul corect intre interesele tuturor actorilor – utilizatori, creatori, autori, presa – si instituie, in acelasi timp obligatii proportionale pe platformele online.
Directiva privind drepturile de autor protejeaza libertatea de exprimare, o valoare fundamentala a Uniunii Europene, si stabileste garantii solide pentru utilizatori, subliniind faptul ca utilizarea operelor existente in scopul citarii, criticii, recenziei, caricaturii si al parodiei este permisa in mod explicit in intreaga Europa. Acest lucru inseamna ca memele si alte creatii parodice asemanatoare pot fi utilizate in mod liber. De asemenea, interesele utilizatorilor sunt protejate prin intermediul unor mecanisme eficace care le permit sa conteste rapid orice eliminare nejustificata a continutului lor de catre platforme.
In acelasi timp, directiva va imbunatati pozitia creatorilor in negocierile lor cu marile platforme care obtin beneficii importante din continutul produs de acestia. Va fi mai usor pentru scriitori, ziaristi, cantareti, muzicieni si actori sa negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producatorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizatiilor de cercetare, universitatilor, scolilor, bibliotecilor si muzeelor sa utilizeze mai mult continutul disponibil online. Directiva tine seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul ca cercetatorii pot utiliza optiunile de extragere de text si date la intregul lor potential.
Multumim tuturor partilor implicate, indeosebi deputatilor din Parlamentul European si statelor membre, pentru eforturile lor de a face posibila aceasta reforma cruciala pentru viitorul Europei.”
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Sondajele Comisiei au aratat ca, in 2016, 57 % din utilizatorii de internet accesau articole de presa prin intermediul retelelor de socializare, al agregatorilor de informatii sau al motoarelor de cautare. 47 % din acesti utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri, fara a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeasi tendinta s-a observat si in cazul industriei muzicale si cinematografice: 49 % din utilizatorii de internet din UE accesau muzica sau continut audiovizual online, iar 40 % din cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel putin o data pe saptamana. De atunci, aceasta tendinta a crescut vertiginos.
...citeste mai multe pe europa.eu >>>