Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Eurostat: Romania a avut cel mai semnificativ avans in domeniul vanzarilor cu amanuntul

07 /Aug2024
Eurostat: Romania a avut cel mai semnificativ avans in domeniul vanzarilor cu amanuntul
Tags: vanzari cu amanuntul romaniavanzari cu amanuntul in crestere romania

Va informam ca volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 0,1% in Uniunea Europeana si a scazut cu 0,3% in zona euro, in iunie, comparativ cu perioada similara din 2023.

Precizam ca Romania a avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), citate de Agerpres.

Este demn de mentionat ca, in randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in iunie, comparativ cu perioada similara din 2023, s-a inregistrat in Romania (10,2%), Luxemburg (7,9%) si Croatia (5,4%) iar cele mai semnificative scaderi au fost in Belgia (minus 7,3%), Estonia (minus 4,1%) si Austria (minus 3,9%).

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au scazut cu 0,5%, in timp ce vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 0,7%, iar cele de combustibili auto cu 0,5%.

Volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,1% in Uniunea Europeana, in iunie, comparativ cu luna precedenta, cand s-a inregistrat un avans de 0,1% atat in UE cat si in zona euro.

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in iunie, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Romania (1,8%), Bulgaria (1,4%) si Danemarca (1%), cele mai semnificative scaderi fiind in Croatia (minus 2,7%), Austria (minus 2,3%), Letonia si Lituania (ambele cu minus 1,7%).

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au scazut cu 1%, cele de produse non-alimentare au ramas stabile, in timp ce vanzarile de combustibili auto au crescut cu 0,6%.

In Romania volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, pe ansamblu, cu 0,9%, in iunie 2024, comparativ cu luna anterioara, datorita avansului inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,7%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,3%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 0,8%, observa Institutul National de Statistica (INS).

Ca serie ajustata, s-a majorat, pe ansamblu, cu 1,9%, datorita cresterii inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,4%), vanzarile de produse nealimentare (+1,9%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,1%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, a inregistrat o apreciere, pe ansamblu, de 9,4%, datorita cresterii consemnate la vanzarile de produse nealimentare (+11,9%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,7%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,2%)

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Eurostat: Romania a avut cel mai semnificativ avans in domeniul vanzarilor cu amanuntul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.