Din valoarea imprumutului, 5 milioane euro se aloca femeilor antreprenoare, suma care va fi suplimentata cu 5 milioane euro din partea Garanti Bank. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.
- Prima transa a imprumutului BEI dedicat femeilor antreprenoare din UE
- Se preconizeaza ca aproximativ 260 de IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totala a imprumutului, care va sprijini 6 100 de locuri de munca
- Prima operatiune cu Garanti Bank ridica la 16 numarul institutiilor de finantare partenere din Romania
Aceasta transa inovatoare a imprumutului va oferi acces la o sursa de finantare mai favorabila pentru femeile antreprenoare care reprezinta intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) si intreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste imprumuturi, intreprinderile trebuie sa fie detinute in proportie de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori sa fie detinute in proportie de 26 % pana la 50 % de una sau mai multe femei, iar functia de director general, director administrativ sau director financiar sa fie detinuta de o femeie.
Promovarea egalitatii de gen si a diversitatii face parte din obiectivul BEI de a garanta ca proiectele pe care le finanteaza sunt in beneficiul tuturor membrilor comunitatii. Aceasta operatiune, primul imprumut intermediat al BEI in UE care sprijina in mod specific antreprenoarele, va sustine participarea femeilor ca actori economici esentiali si este in conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen si emanciparea economica a femeilor.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Ma bucur foarte mult ca Planul Juncker acorda o mana de ajutor femeilor antreprenoare din Romania, asistandu-le sa isi exprime talentele si sa isi transforme ideile in proiecte concrete. Emanciparea femeilor si punerea la dispozitia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reusi vor aduce beneficii directe economiei Romaniei. Salut acest nou acord si sper sa vad multe astfel de acorduri incheiate in viitor.”
Informatii generale:
Banca Europeana de Investitii (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este institutia de creditare pe termen lung a UE si este singura banca detinuta de statele membre ale Uniunii Europene si care reprezinta interesele acestora. Ea pune la dispozitie finantari pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politica ale UE. BEI coopereaza indeaproape cu alte institutii ale UE (link is external) pentru punerea in aplicare a politicii UE.
BEI este cel mai mare debitor si creditor multilateral ca volum al tranzactiilor, oferind fonduri si expertiza pentru proiecte de investitii solide si viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politica ale UE. Peste 90 % din activitatea BEI este concentrata in Europa, insa banca sprijina si politicile externe si de dezvoltare ale UE.
BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen si emanciparea economica a femeilor in 2016, cu scopul de a integra egalitatea de gen si, in special, emanciparea economica a femeilor in modelul de activitate al BEI vizand activitatile de creditare, finantare mixta si consultanta desfasurate in interiorul si in afara UE. Planul de actiune pentru egalitatea de gen (link is external), aprobat in ianuarie 2018, constituie un ghid de punere in aplicare a strategiei.
Planul de investitii pentru Europa
Planul de investitii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre masurile esentiale ale UE destinate stimularii investitiilor in Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de munca si la stimularea cresterii economice. In acest scop, vor fi utilizate in mod mai inteligent resursele financiare noi si cele existente. Grupul BEI joaca un rol vital in acest plan de investitii. Datorita garantiilor din partea Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), BEI si Fondul european de investitii (FEI) sunt in masura sa isi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, incurajand investitorii privati sa participe la proiecte.
...citeste mai multe pe europa.eu >>>