Oare sa fie aceasta o idee buna? Vor dori oamenii ca pana si cele mai simple procese sa fie automatizate?
In curand, va intra puternic pe piata un nou concept, prezentat de curand de gigantul Amazon. Este vorba despre
automatizarea vanzarilor, fapt care ar putea sa aiba un impact puternic asupra locurilor de munca din acest domeniu.
Cum ar fi daca ai intra intr-un spermarket si ai avea ocazia sa platesti prin intermediul caselor de marcat cu autoservire? Poate ca pare greu de crezut, dar anumite magazine mari din Romania au introdus deja acest sistem. Ramane de vazut ce efect va avea asupra oamenilor si cat de receptivi vor fi acestia.
Desigur ca automatizarea vanzarilor este un proces indelungat, iar majoritatea vanzarilor continua sa fie procesate de casieri, in continuare.
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Renuntarea la vanzatori si casieri ar putea fi o reala problema in Romania si nu numai. Intr-o tara unde mai bine de 257.000 de oameni lucreaza in supermaketuri, magazine si chioscuri, renuntarea la acest tip de servicii ar putea fi o adevarata corvoada pentru cei care au facut o cariera din asta. Iar aceasta cifra este indicata de Inspectia Muncii, numarul vanzatorilor, la nivel de tara, fiind probabil mult mai ridicat decat se preconizeaza.
Chiar daca cei care lucreaza in comert sunt afectati, exista si parti care apreciaza aceste inovatii. Este vorba despre angajatorii din acest domeniu, care nu pot decat sa se bucure dat fiind faptul ca si-ar putea reduce considerabil cheltuielile, gratie acestor sisteme.
Totusi, la nivel mondial, se pare ca oamenii nu sunt prea incantati sa ii plateasca unui robot...Farmecul de a cumpara dispare, iar multi au declarat ca se simt mult mai confortabil in prezenta unor vanzatori "umani"...
Pana unde vor merge lucrurile? Ramane de vazut, dar este demn de mentionat ca tari precum Germania nu sunt prea receptive la acest tip de comert, tocmai de aceea numarul caselor de marcat cu autoservire este mic. La fel s-a intamplat si in cazul unui lant de farmacii din America, acestia s-au vazut obligati sa renunte la sofisticatele sisteme de vanzare cu autoservire, avand in vedere ca cei care cumparau nu le prea foloseau, observa cei de la Financial Times.
Desigur ca cei mai afectati din acest punct de vedere raman milioanele de vanzatori care exista la nivelul intregii lumi. Ce ar putea face acestia de acum incolo, daca se va alege automatizarea vanzarilor? Cum si-ar putea gasi din nou un loc de munca intr-o piata atat de competitiva?
Indiferent ce s-ar petrece in continuare, este de la sine inteles ca va dura mult timp pana cand oamenii sa accepte acest gen de tranzactii. Doar de acestia depinde salvarea acestor locuri de munca, cel putin pentru inca o perioada de timp...