Asa se face ca economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, considera ca forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit.
"In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul national brut n.r.), iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta? Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017", informeaza Agerpres.
Prioritatea ar fi rezolvarea problemelor legate de infrastructura, de productie si cele de justitie
Valentin Lazea este de parere ca trebuie rezolvate primadata problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie, pentru a putea vorbi de salarii mai mari.
Specialistii sunt de parere ca Romania ar putea sa aiba in acest an cea mai mare crestere a deficitului bugetar din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, actualul Guvern asigura ca nu ar fi motive de preocupare legate de acest aspect.
Deficitul public ar putea ajunge la 3,6% din PIB in 2017, fata de 3,2% cat se estima in toamna, pentru ca in 2018 sa urce la 3,9% din PIB.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cu toate acestea, Comisia Europeana este de parere ca estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an ajung la 4,4%.