Ce trebuie sa faceti in calitate de manager HR, pentru a nu incalca prevederile acestui Regulament si pentru a nu pune firma in pericol?
Raspunsul vi-l ofera o lucrare specializata, conceputa in mod special pentru particularitatile activitatii Departamentului de Resurse Umane - GDPR pentru managerii HR >>>
Iata o speta prezentata pe PortalProtectiaDatelor.ro: "Societatea doreste sa externalizeze pozitia de responsabil cu protectia datelor apeland la un avocat. Este posibil acest aspect? Din cate cunosc nu exista inca in Romania, in UE, sau in celelalte tari membre un organism de certificare sau de recunoastere a competentelor unui DPO (responsabil protectia datelor)."
Raspunsul specialistilor:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Raspunsul este da, avocatul poate sa fie DPO. Avocatul poate sa fie si un simplu consultant cu privire la protectia datelor cu caracter personal.
Va reamintim ca Regulamentul nu impune atestarea calificarilor DPO printr-un anume document, ci prevede ca acesta este desemnat pe baza calitatilor profesionale, si in special, a cunostintelor de specialitate in domeniul protectiei datelor.
IMPORTANT!
Atentie insa la eventualele cursuri/programe de formare urmate de persoana care va candida pentru aceasta functie in cadrul companiei dumneavoastra si la credibilitatea acestora. Recomandam sa optati pentru cineva care a mai lucrat in acest domeniu.
Sursa: PortalProtectiaDatelor