Comisarul european Elżbieta Bieńkowska, responsabil pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a declarat: "Astazi, cetatenii si companiile care doresc sa se mute, sa lucreze sau sa faca afaceri in alte state europene, intampina un lant de proceduri confuze si documente nesfarsite. Asta ii costa mult timp si bani pe cetatenii nostri. Pentru a raspunde angajamentelor asumate in strategia privind piata unica digitala, ghiseul unic digital va simplifica, imbunatati si grabi procedurile administrative."
Incepand cu 2020, cetatenii si companiile din UE vor avea acces, prin intermediul portalului Europa ta, la informatii utile privind legislatia europeana sau nationala pentru piata muncii, educatie, sanatate, infiintarea unei afaceri, taxe, angajari si nu numai. In plus, cei care vor avea nevoie de asistenta, vor fi directionati catre cel mai potrivit serviciu. O parte din informatii sunt deja disponibile, insa volumul acestora va creste treptat in perioada urmatoare.
Conform noilor norme, in cinci ani de zile, tot prin intermediul ghiseului unic vor putea fi efectuate online operatiuni ca inregistrarea unei masini, solicitarea certificatului de nastere sau depunerea declaratiilor fiscale.
Principiul unicitatii va reduce birocratia, de indata ce companiile si cetatenii vor putea transmite o singura data documentele sau informatiile necesare pentru o anumita operatiune, iar acestea vor putea fi utilizate intre autoritati.
Noul regulament urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial al UE, dupa care va intra in vigoare in termen de 20 de zile.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Comisia Europeana a propus crearea ghiseului unic la data de 2 mai 2017. Initiativa raspunde solicitarilor cetatenilor si companiilor de asigurare a unui acces mai usor la informatii, proceduri si servicii de asistenta si de solutionare a problemelor.
Sursa: europa.eu