Se majoreaza si plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise in cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, pana la valoarea totala de 13,32 miliarde lei si bugetul grantului cu peste 279,875 lei pana la valoarea totala de 1,68 miliarde lei, conform unui comunicat al ministerului Finantelor.
...comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea digitala 33 de instrumente vitale pentru un management de succes! Va ofera solutii practice variate, verificate „in teren” si mai ales, imediat aplicabile domeniului dvs. de activitate. Alegeti sa folositi experientele celor care au trecut inaintea dvs. prin acelasi impas! Alegeti sa actionati inteligent! Rapid si eficient, DETALII AICI >>>
"Majorarea bugetului Programului IMM Plus vine ca un raspuns firesc la solicitarile antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin aceasta suplimentare, ne asiguram ca alte aproximativ 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare si investitii. Aceste instrumente financiare sunt esentiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-si dezvolta afacerile, a crea locuri de munca si a stimula inovatia. Guvernul ramane un partener de incredere pentru antreprenori, sustinandu-i in eforturile lor de a contribui la cresterea economica sustenabila a tarii noastre. In acest fel, facilitam accesul la finantare, reducand riscurile asociate si oferindu-le posibilitatea de a-si extinde activitatile si de a deveni mai competitivi pe piata", a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, in comunicat.
Ministerul Finantelor a explicat ca suplimentarea bugetului este necesara avand in vedere interesul ridicat al antreprenorilor si autoritatilor locale pentru accesarea programului, astfel ca, din plafonul de garantii valabil pana la 30 iunie 2024, de 11,1 miliarde lei, suma de 7,99 miliarde lei alocata FNGCIMM era utilizata in proportie de 96,28%, suma de 2,01 miliarde lei alocata FGCR era utilizata in proportie de 98,62%, iar suma de 1,1 miliarde lei alocata FRC era utilizata in proportie de 27,53%.
Prin aprobarea masurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investitii si capital de lucru pentru inca 2.300 de noi beneficiari. Astfel, numarul maxim al acestora creste la 13.800, de la 11.500 cat erau prevazuti inainte de majorarea bugetului IMM Plus.
Dispozitiile legale in vigoare in domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu pana la 20%, fara a fi necesara notificarea Comisiei Europene.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Schema de ajutor de stat IMM Plus a fost autorizata de catre Comisia Europeana la data de 8 aprilie 2024. Plata dobanzilor se realizeaza trimestrial pentru trimestrul anterior, pana la data de 31 iulie 2026 inclusiv.
Prin Program, se acorda garantii de stat, in procent de maximum 90% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru.
Valoarea maxima a finantarilor acordate unui beneficiar nu poate depasi 5 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru creditele de investitii, cu exceptia beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii pentru una sau mai multe activitati finantate, pentru care valoarea maxima a finantarii este de 5 milioane de lei.
Beneficiarii programului care au contractat credite de investitii si/sau credite/linii de credit garantate beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul in lei al sumei de 2,25 milioane de euro pe intreprindere, respectiv echivalentul in lei a 280.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare si 335.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii. In cazul UAT-urilor, valoarea grantului acordat nu poate depasi echivalentul in lei a 2,25 milioane de euro.