In acest context, este demn de mentionat ca s-a introdus o serie de derogari de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social, fara consultarea partenerilor sociali.
Concret, asa cum arata si comunicatul celor de la CNIPMMR IMM-urile cu sub 21 de salariati trebuie sa inceapa negocierile sociale colective.
OUG introduce noi obligatii pentru IMM-uri, stabilind ca:
A) prin derogare de la dispozitiile art. 129 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, care prevad ca „Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati”, se introduce obligatia pentru toate unitatile, indiferent de numarul de angajati, care nu au contract /acord colectiv de munca de a initia negocieri colective, pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 .
Rezulta ca IMM-urile sub 21 de salariati, care nu au avut niciodata negocieri colective si care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate sa inceapa negocierile pentru punerea in aplicare a OUG nr. 79/2017.
B) in cazul unitatilor care au contracte colective de munca, acestea sunt obligate sa reia negocierile pentru punerea in aplicare a OUG nr. 79/20171.
In acest caz, se incalca acordul de vointa al partilor care au semnat deja un contract colectiv de munca, acesta fiind in vigoare si producand efecte.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Practic se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva, avand in vedere negocierile pentru includerea in contractele colective de munca a dispozitiilor OUG nr. 79/2017.
C) Termenul acordat de 1 luna, pentru derularea negocierilor colective, in perioada 20 noiembrie 2017-20 decembrie 2017, este unul fortat, in conditiile in care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul partilor.
D) OUG nr. 82/2017 introduce prevederi care incalca vointa angajatilor, care nu doresc sa constituie un sindicat la nivel unitatii, chiar si nereprezentativ sau afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate, stabilind in mod aberant ca la negociere pot participa reprezentantii federatiei sindicale reprezentative in sector de activitate, in baza mandatului acordat de acestea impreuna cu rezentantii salariatiilor, in loc ca negocierea sa aiba loc cu reprezentantii alesi ai angajatiilor, astfel cum este prevazut de Legea nr. 62/2011.
Mai mult, sunt introdusi in procesul de negociere la nivelul unitatii, reprezentantii confederatiilor sindicale reprezentative, alaturi de reprezentantii salariatiilor, in intreprinderi in care nu exista niciun sindicat constituit.
E) De asemenea, se poate observa ca, din formularea lipsita de coerenta, utilizata in OUG nr. 82/2017 referitoare la obligativitatea negocierii colective „pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, rezulta ca angajatorii si angajatii pot negocia orice aspect cuprins in OUG, si nu cele- sau doar cele – legate de transferul contributiilor de la angajator la angajat.
Dl.Florin JIANU, Presedintele CNIPMMR, a precizat: “Aprobarea in lipsa oricarui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc exceptii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligatii pentru IMM-uri, in privinta negocierilor colective, incalcandu-se acordul de vointa al partilor acolo unde exista contracte colective de munca, prin obligarea partilor sa renegocieze, coroborat cu faptul ca OUG nu este semnata de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, cu competente in implementarea Legii nr. 62/2011, arata disperarea guvernului de a gasi solutii nerealiste la problemele generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat. Un motiv in plus pentru neadoptarea acestei masuri este dat de faptul ca, in aceasta perioada isi desfasoara activitatea grupul de lucru pentru modificarea Legii nr. 62/2011, format din reprezentantii guvernului, patronatelor si sindicatelor, iar reprezentantii guvernului nu au adus la cunostiinta partenerilor sociali intentia de a introduce derogari de la legea dialogului social. Prin noua Ordonanta se incalca dispozitiile Legii nr. 346/2004 a IMM-urilor, care prevede in mod expres obligativitatea efectuarii Testului IMM, pentru aflarea impactului asupra IMM-urilor al noilor prevederi”.
Sursa: CNIPMMR