Abordarea europeana, tridirectionala, vizeaza sa sporeasca investitiile publice si private in acest sector, sa realizeze pregatirea necesara pentru schimbarile socio-economice aferente si sa asigure un cadru etic si juridic corespunzator.
Vicepresedintele Andrus Ansip, responsabil pentru piata unica digitala, a declarat: „Ca si motorul cu aburi sau curentul electric in trecut, inteligenta artificiala transforma lumea in care traim. Aceasta presupune noi provocari pe care Europa ar trebui sa le abordeze in comun pentru ca inteligenta artificiala sa se poata dezvolta si sa beneficiem cu totii de pe urma ei. Trebuie sa investim cel putin 20 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2020. Comisia isi indeplineste rolul care ii revine: le oferim cercetatorilor imboldul de care au nevoie pentru a putea dezvolta urmatoarea generatie de tehnologii si aplicatii de inteligenta artificiala, iar companiilor, mijloacele de care au nevoie pentru a le putea adopta si integra in activitatea lor."
Masurile propuse au ca scop:
- impulsionarea sprijinului financiar si incurajarea recurgerii la inteligenta artificiala in sectoarele public si privat, prin mobilizarea de fonduri prin programul pentru cercetare si inovare Orizont 2020, parteneriate public-privat existente sau Fondul european pentru investitii strategice (link is external), precum si prin norme ce vizeaza punerea la dispozitie a mai multor date pentru reutilizare si masuri ce faciliteaza schimbul de date;
- pregatirea pentru schimbarile socio-economice generate de inteligenta artificiala, prin modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala nationale si sprijinirea tranzitiilor de pe piata muncii pe baza Pilonului european al drepturilor sociale, sprijinirea parteneriatelor dintre mediul de afaceri si sistemul educational sau instituirea de programe de formare specializate, cu sprijin financiar din partea Fondului Social European sau al programelor din urmatorul cadru financiar multianual (2021-2027);
- asigurarea unui cadru etic si juridic adecvat, prin elaborarea, pe baza Cartei drepturilor fundamentale a UE, unor orientari de etica privind dezvoltarea inteligentei artificiale.
Incepand din 25 aprilie, ca urmare a Declaratiei de cooperare semnate de 24 de state membre si de Norvegia la 10 aprilie 2018, Comisia va incepe sa colaboreze cu statele membre pentru a redacta, pana la sfarsitul anului, un plan coordonat cu privire la inteligenta artificiala. Totodata, ea va continua sa investeasca in initiative esentiale din domeniu, cum ar fi componentele si sistemele electronice de mare eficienta, tehnica de calcul de inalta performanta (HPC) sau proiectele legate de tehnologiile cuantice si de cartografierea creierului uman.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Inteligenta artificiala face deja parte din vietile noastre de zi cu zi, de la utilizarea unui asistent personal virtual pentru a ne planifica ziua pana la melodiile pe care ni le sugereaza telefoanele noastre. Pe langa faptul ca ne usureaza viata, sistemele inteligente ne ajuta sa rezolvam unele dintre cele mai mari provocari mondiale: tratarea bolilor cronice, combaterea schimbarilor climatice si anticiparea amenintarilor la adresa securitatii cibernetice.
Sursa: europa.eu