Aceste informatii au fost prezentate intr-un Studiu asupra transformarii digitale, comandat de High-Tech Systems & Software (htss) si citat de Agerpres.
Companiile din Romania considera ca Inteligenta Artificiala si Invatarea Automata sunt tehnologiile emergente care vor schimba cel mai mult piata si strategiile de afaceri in urmatorii ani.
"De-a lungul istoriei, nenumarate descoperiri stiintifice au avut un rol transformator la nivel economic, politic si cultural. Energia electrica si internetul sunt doar doua exemple de tehnologii care au reimaginat modul in care traim si lucram dar care, la inceput, au fost privite cu scepticism. Noi, la htss, credem cu tarie ca Inteligenta Artificiala si Invatarea Automata sunt tehnologii care vor contura o noua realitate economica iar mediul de business trebuie sa fie pregatit pentru aceasta schimbare. Ne dorim sa vedem un procent cat mai mare de companii romanesti in categoriile "early adopters" si "early majority", care sa captureze oportunitatile generationale care vor exista in anii urmatori. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, ne-am dorit sa aflam care sunt temerile managerilor romani cu privire la aceste tehnologii si sa le propunem modalitati sigure prin care acestea sa fie intelese, testate si mai apoi implementate la scara larga in procesele de business", a declarat Simona Pavelescu, CEO htss.
Brese de securitate produse de AI
Concret, 71% dintre managerii romani participanti la studiu sunt ingrijorati ca adoptarea de solutii cu Inteligenta Artificiala ar putea expune companiile la brese de securitate si conformitate cu privire la protectia datelor. In acelasi timp, 69% dintre manageri sunt preocupati de impactul pe care Inteligenta Artificiala il va avea asupra fortei de munca, in vreme ce 67% considera ca adoptarea solutiilor cu I.A. pot genera provocari tehnice legate de integrare si scalabilitate.
"In urma analizarii rezultatelor Studiului asupra transformarii digitale, am demarat un program de consultanta dedicat managerilor de companii medii si mari din Sanatate si Pharma, Retail si Comert, Energie si Utilitati, Productie si Industrie, Transport si Logistica, pentru auditarea si combaterea temerilor identificate. Practic, fiecare manager care isi doreste sa implementeze procese de transformare digitala in compania sa poate apela la serviciile de consultanta oferite de specialistii htss, pentru a se asigura ca aceste schimbari genereaza efectul asteptat", a subliniat Simona Pavelescu.
In ceea ce priveste preocuparile managerilor romani asociate cu utilizarea mediului cloud, 72% dintre acestia se tem de pierderea controlului asupra datelor proprii, in vreme ce 71% sunt preocupati in masura mare si foarte mare de posibilele brese de securitate, de fiabilitatea serviciilor si de timpii de nefunctionare care pot duce la afectarea continuitatii proceselor de business.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In 2024, cresterea vanzarilor reprezinta principalul motiv pentru care companiile din Romania au planificat investitii in procese de transformare digitala (82%). De asemenea, in topul factorilor motivationali se mai numara eficienta sporita a proceselor de productie (80%), cresterea calitatii produselor/serviciilor (80%) si dezvoltarea colaborarii intre diferitele departamente (80%).
Pe de alta parte, managerii romani considera ca principalele dezavantaje ale proceselor de transformare digitala sunt costurile initiale si de mentenanta (47%), posibilele perioade de nefunctionare a sistemelor digitale (42%), reticenta angajatilor fata de adoptarea noilor tehnologii (39%) si pierderea datelor sau a securitatii informatiilor (39%).