Aceste informatii au fost oferite de catre Dumitru Nancu, directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), la o conferinta de specialitate.
Acesta a mai declarat, potrivit Agerpres:
"Din 1 iunie 2020, pana astazi, 93.000 de companii au beneficiat de programul IMM Invest. Suma pe care a infuzat-o in economie se ridica la 12 miliarde de euro. Nu cred ca a mai existat in economie, in perioada post-decembrista, o asemenea infuzie de capital, iar gradul de default, adica credite neperformante, este subunitar. Vorbim de peste 90.000 de credite. Unele dintre ele au ajuns la maturitate, cele acordate in anul 2020 pe capital de lucru, iar in acest moment rata de executie la Fondul National de Garantare este de 0,56%. Aceasta executie se face din fondul de capital de risc", a precizat Dumitru Nancu, la conferinta "Piata financiar-bancara", organizata de ziarul Bursa.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Aceste spera ca pana la 30 iunie, cat este valabila schema de ajutor de stat, sa se ajunga la 100.000 de beneficiari:
"La fondul de risc s-au colectat 1,5 miliarde de lei, din care au fost platite credite neperformante in valoare de 70 de milioane lei. Este un program care se autofinanteaza si are un grad de multiplicare de 1 la 12. Pe 30 aprilie a inceput ultima editie a programului IMM Invest cu un buget de 8 miliarde lei. Cerinta celor 18 institutii financiare a fost de 24 miliarde de lei. Comisia Europeana a aprobat doar pentru sase state membre, printre care si Romania, acest ajutor de stat pentru firmele care sunt afectate in urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Speram ca pana la sfarsitul lunii mai sa epuizam acest plafon de 8 miliarde lei", a mai spus Dumitru Nancu.