Prin aceasta crestere si impreuna cu resursele suplimentare din partea grupului BEI si a Comisiei Europene, pana la 1,38 miliarde EUR sunt disponibile pentru companiile romanesti gratie Initiativei pentru IMM-uri.
In acest context, au fost semnate noi contracte si modificari ale acordurilor existente cu intermediarii financiari romani prin care se majoreaza volumul finantarilor. Acordurile cu CEC Bank, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Bank, precum si cele existente, incheiate cu Banca Transilvania si ING Bank Romania, vor contribui la sprijinirea a aproximativ 5.000 de IMM-uri si start-up-uri care au nevoie de finantare. Acordurile cu institutiile financiare mentionate urmaresc sa faciliteze accesul la finantare al firmelor romanesti, prin garantii de 60% pentru fiecare imprumut si prin scaderea ratelor dobanzilor percepute de banci.
Cu aceasta ocazie, Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a declarat: „Initiativa pentru IMM-uri combina fondurile structurale cu alte resurse ale UE si BEI pentru a pune la dispozitie imprumuturi pentru 5.000 de IMM-uri romanesti in conditii mai bune, contribuind la crearea de locuri de munca foarte necesare in sectorul privat. Acest lucru a functionat deja foarte bine in ultimul an, motiv pentru care acum majoram dimensiunea initiativei cu mai mult decat dublul fondurilor alocate anterior."
Domnul Eugen Teodorovici, Ministrul finantelor publice si guvernatorul pentru Romania in cadrul BEI a declarat: “Romania este printre statele membre UE care au implementat aceasta initiativa si am reusit sa o transformam intr-un program de marca pentru IMM-urile din tara noastra. Mai mult de 2000 de IMM-uri romanesti au beneficiat de aceasta Initiativa, fiind deja alocata suma de 500 milioane EUR. Impreuna cu partenerii nostri, intentionam sa construim in continuare pornind de la acest success, in dorinta noastra ca IMM-urile sa devina coloana vertebrala a economiei romanesti.”
Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Daniel Suciu a declarat: „Avand aproape 2.000 de IMM-uri romanesti care au beneficiat deja de finantare prin intermediul Initiativei pentru IMM-uri, suplimentarea bugetului aprobata anul trecut va facilita accesul mai multor IMM-uri la finantare cu dobanzi si garantii reduse, contribuind la cresterea competitivitattii economice. Pe langa caracterul inovativ al utilizarii fondurilor structurale si de investitii, va fi mobilizat mai mult capital privat pentru IMM-uri deoarece prin aceasta suplimentare a bugetului se vizeaza noi piete si ecosisteme financiare in Romania.”
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Referindu-se la suplimentarea programului, Dl. Hubert Cottogni, director in cadrul Fondului European de Investitii, a declarat: „Folosirea resurselor FESI impreuna cu cele ale Grupului BEI si ale UE este o modalitate excelenta de a obtine mai mult cu mai putin. Aceasta permite FEI sa isi asume o parte din riscul intermediarilor financiari in beneficiul final al IMM-urilor romanesti. Resursele suplimentare FESI puse la dispozitie de Romania, multiplicate prin imprumuturi comerciale, vor genera pana la 1,38 miliarde EUR in imprumuturi noi pentru IMM-urile din Romania."
Comisarul European pentru Politica de Vecinatate, Negocierile de Largire si Politica Regionala, Johannes Hahn a declarat: „Initiativa pentru IMM-uri arata perfect modul in care finantarea Politicii de Coeziune, folosita intr-un mod inovator, isi poate multiplica efectele reale. Romania a fost printre primele state membre care s-au alaturat Initiativei pentru IMM-uri, fapt care a dat rezultate. Gratie resurselor suplimentare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, tot mai multe IMM-uri si start-up-uri vor putea profita de aceasta oportunitate, vor continua sa creeze locuri de munca, crestere si prosperitate pentru tara si pentru cetatenii sai. "
...citeste mai multe pe europa.eu >>>