Nu mica ne-a fost surprinderea sa constatam ca petitia a fost semnata de sute de potentiali antreprenori inca la primele ore de la lansare, la adresa startupprojects.ro.
Daca Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan–Radu Oprea, isi doreste cu adevarat ca acest program sa aiba succes, nu are cum sa ignore vocea tinerilor inteligenti si inovativi, grupati in jurul principalelor centre universitare din tara, care vor sa performeze mai degraba in IT si industrii creative decat in shaormerii si pompe funebre. In situatia in care initiativa de modificare prin OUG a legii ce sta la baza Start-up Nation ramane neschimbata, mai multi tineri geniali, cu idei de afaceri in domenii cu valoare adaugata mare, ne-au marturisit ca iau in calcul sa paraseasca Romania.
PROIECTUL ORDONANTEI DE URGENTA pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 10/2017 pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, se afla in consultare publica in perioada 1 octombrie - 1 noiembrie si va fi dezbatut pe data de 9 octombrie in cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM.
Problemele fundamentale ce deriva din propunerea ministerului de modificare a Programului Start-up Nation 2018 pornesc de la maniera care s-a dovedit a fi defectuoasa prin care se vor inregistra proiectele, dupa principiul primul venit primul servit, principiu ce a condus la anularea unor sesiuni precedente de proiecte. In plus, modificarile propuse de minister descurajeaza inscrierea afacerilor cu potential de crestere, precum IT-ul, considerat drept prioritar atat in strategiile de dezvoltare a Romaniei, cat si in cele europene. In schimb, sunt incurajate prin punctaj shaormeriile, firmele de pompe funebre, asigurari sau imobiliare. De asemenea, un criteriul nou introdus, al densitatii IMM-urilor, va impiedica accesul la finantare al unor importante centre universitare precum Bucuresti, Cluj, Timisoara (estimarile in acest sens pornesc de la date statistice ale INS din anul 2016, in conditiile in care MMACA nu ne-a pus la dispozitie pana in prezent un document oficial de unde sa rezulte datele ce se vor lua in calcul in evaluarea proiectelor).
Din corelarea criteriilor de evaluare punctate, rezulta ca beneficiarii nu vor mai fi nevoiti sa incerce obtinerea unui punctaj cat mai bun intrucat vor obtine finantare toti cei care cumuleaza un punctaj peste un anumit prag, daca reusesc sa se inscrie. Maniera de inscriere, evaluare si contractare propusa in urma cu cateva zile de minister nu este stimulativa nici in privinta infiintarii de noi locuri de munca, si nici din perspectiva achizitionarii de echipamente tehnologice performante.
Din aceste considerente, potentialii beneficiari considera ca modificarile propuse de Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat vor indeparta Programul de obiectivele initiale si vor incuraja infiintarii de firme din punct de vedere numeric, cantitativ, in detrimentul crearii si dezvoltarii unor afaceri sustenabile in domeniile de activitate in care Romania este competitiva.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
...mai multe pe Mediafax >>>