Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

STUDIU: 22% dintre companiile globale utilizeaza Inteligenta Artificiala

10 /Iul2024
STUDIU: 22% dintre companiile globale utilizeaza Inteligenta Artificiala
Tags: inteligenta artificiala generativainteligenta artificiala generativa companii

Va informam ca, potrivit unui studiu recent, aproape un sfert dintre companiile globale (22%) utilizeaza, in prezent, in mod eficient, Inteligenta Artificiala Generativa (Gen AI).

Acest studiu a fost publicat recent de unul dintre principalii furnizori de servicii digitale si de consultanta IT, potrivit Agerpres.

Cercetarea SoftServe releva faptul ca mai mult de jumatate dintre factorii de decizie afirma ca organizatia lor a stabilit obiective de business pentru utilizarea Gen AI, insa peste 79% dintre acestia sunt ingrijorati de capacitatea de a atinge aceste obiective cu nivelurile actuale de expertiza interna sau externa.

De asemenea, majoritatea companiilor au implementat cel putin trei tipuri de aplicatii, cu intentia de a extinde utilizarea altor doua tipuri si planuri de a pilota cel putin o alta aplicatie in urmatoarele 12-18 luni, desi 75% dintre respondenti sustin ca se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste pregatirea pentru Gen AI.

Doar 51% dintre lideri sunt extrem de increzatori ca strategia lor actuala le va permite sa atinga valoarea maxima Gen AI din viitoarele cazuri de utilizare, dar 77% sunt ingrijorati de potentialul companiei lor de a capitaliza din punct de vedere business pe termen scurt sau lung, mai arata cercetarea mentionata mai sus.

In context, 89% din totalul organizatiilor chestionate au declarat ca intampina dificultati in pregatirea datelor de afaceri pentru utilizarea noii tehnologii de Inteligenta Artificiala.

La nivel general, 22% dintre companiile globale apeleaza, la ora actuala, la Gen AI, iar 90% sunt de acord ca adoptarea unui plan de guvernanta este imperativa pentru a asigura utilizarea responsabila si reducerea riscurilor generate de noua tehnologie.

"Desi respondentii sunt de acord ca datele sunt esentiale pentru strategii Gen AI eficiente, doar 3% au afirmat ca organizatiilor lor pot valorifica o gama completa de sase sau mai multe tipuri de date de afaceri (date operationale, ale clientilor, ale angajatilor, ale codului sursa, publice si ale partenerilor), ceea ce este dublu fata de media respondentilor care au indicat trei tipuri de date utilizate. In plus, persista un decalaj in ceea ce priveste competentele tehnice, 88% dintre respondenti afirmand ca expertiza tehnica aprofundata devine din ce in ce mai importanta pentru integrarea datelor, optimizarea modelelor, dezvoltarea cazurilor de utilizare si dezvoltarea ulterioara a aplicatiilor", se arata in studiu.

Totusi, 80% dintre factorii de decizie sustin ca angajatii lor se confrunta in prezent cu dificultati in ceea ce priveste constientizarea tipurilor de utilizare si intelegerea generala a complexitatii Gen AI, in timp ce 90% afirma ca organizatiile lor au nevoie de un partener cu capacitati tehnice mai avansate pentru a vedea valoarea transformativa in cazurile de utilizare viitoare.

Concret, companiile cauta parteneri externi pentru suport in implementare accelerata (89%) si o mai buna intelegere a industriei lor (88%) pentru a le ajuta cu executia si implementarea.

Studiul a fost comandat firmei de cercetare si consultanta Forrester Consulting pentru a evalua utilizarea actuala a Inteligentei Artificiale Generative, pe un esantion de 777 de factori de decizie din domeniul achizitiilor de tehnologie

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "STUDIU: 22% dintre companiile globale utilizeaza Inteligenta Artificiala":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".