Aceste afirmatii au fost date publicitatii in data de 17 ianuarie, de catre Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala si juridica EY Romania, conform Agerpres:
"Prima intrebare este daca va asteptati ca firma dumneavoastra sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite. Pare, desigur, o intrebare la care toata lumea sa raspunda 'Da'. Cam toata lumea a raspuns, adica in proportie de 94%. Insa, partea interesanta este urmatoarea intrebare, si anume caror motive se datoreaza aceste cresteri de taxe. Si raspunsurile sunt foarte interesante. 68% dau vina pe legislatie. E si corect pentru ca asa a si fost gandita aceasta legislatie, ca noi toti intr-o masura mai mare sau mai mica sa platim mai mult la bugetul de stat. Insa, urmatorul clasat, cu 36%, este criteriul 'cresterea afacerii'. Adica, cresterea taxelor se datoreaza faptului ca afacerea merge bine", a declarat Alex Milcev, la Conferinta Anuala de Fiscalitate 2024 organizata de EY.
De ce cred antreprenorii ca vor creste taxele si impozitele?
Ca motiv pentru cresterea taxelor si impozitelor 32% dintre participanti mentioneaza contextul politic si perioada preelectorala, 32% inflatia, care determina cresterea nominala a veniturilor, 18% nevoia de aliniere cu cerintele internationale nou introduse, iar 32% toate motivele enumerate anterior.
"Cum apreciati masurile Guvernului de a creste taxele si impozitele in 2023 si in 2024?", la aceasta intrebare mai bin e de 37% dintre participanti au raspuns ca acestea erau inevitabile, iar 30% evitabile.
Intrebati "Ce alternative considerati ca ar exista pentru a evita cresterea de taxe si impozite?", cei mai multi, 70% dintre respondenti, au mentionat combaterea evaziunii fiscale.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Participantii au fost intrebati despre cresterea eficientei sistemului fiscal din Romania, iar 76% au indicat digitalizarea ANAF si imbunatatirea nivelului de pregatire a inspectorilor fiscali.
Participantii au fost intrebati si despre impactul noului impozit minim pe cifra de afaceri (0,5%/1%/2%) asupra afacerii lor in anul 2024. 48% au afirmat ca acesta nu va avea niciun impact, 31% un impact semnificativ, 14% un impact foarte semnificativ, iar 7% unul nesemnificativ.