In acest context, numarul strainilor care vin sa lucreze in Romania este de sapte ori mai mic decat al celor care pleaca, in special pe pozitii de middle si top management, informeaza Ziarul Financiar.
Asa s-a petrecut in 2014, de exemplu, cand au plecat aproximativ 57.000 de persoane, in timp ce numarul celor care au venit a fost de aproape sase ori mai mic.
„Fluxul de mobilitate a fortei de munca se inverseaza, daca inainte primeam mai multi expati in tara, acum observam o schimbare de tendinta“, a declarat Daniela Oprescu, global mobility services in cadrul KPMG Romania, firma de audit si consultanta.
De asemenea, se remarca faptul ca firmele care vin in Romania prefera sa pregateasca o serie de manageri foarte buni in ceea ce fac, capabili sa preia functii de top, functii care in mod normal ar fi fost oferite strainilor.
"Expatriatul costa de circa trei ori mai mult decat un angajat local, iar pe langa salariu ei au multe alte beneficii si avantaje, toate acestea fiind furnizate de companii, in majoritatea situatiilor“, a mai declarat Raluca Parvu.
Specialistii HR se tem: criza fortei de munca se va intensifica in 2017!
Criza fortei de munca se petrece exact in aceste momente si este cat se poate de reala, declara specialistii in domeniu, tot acestia fiind siguri ca nici in anul 2017 lucrurile nu se vor imbunatati, pentru angajatori.
...citeste mai multe despre criza fortei de munca aici >>>