Dar indiferent de ce alegem, un lucru e sigur: vrem sa ne placa ceea ce facem, vrem sa fim nu doar motivati, ci si impliniti. Aprecierea unui superior nu e relevanta daca nu vizeaza lucruri de care sa fim noi insine mandri. Un salariu mai mare decat cel mediu nu ne va tine de cald si nici de busola in momentele in care ne vom simti derutati in ce priveste drumul nostru in viata.
Va fixati obiective? Si, daca da, cum verificati daca aceste obiective sunt cu adevarat ale voastre? Am avut, la inceput de luna ianuarie, o mare revelatie. Pornisem la drum cu peste zece obiective, chiar daca stiam ca Warren Buffett, de exemplu, recomanda sa pastram doar 5 si sa alegem inclusiv dintre acelea doar cateva esentiale pentru noi. Si totusi nu reuseam sa aleg. Furata de mirajul oamenilor care fac un milion de lucruri in doar 24 de ore, am sarit in vagonetul productivitatii si n-am ajuns prea departe.
Chiar daca nu cred intr-o singura lovitura exersata de 10.000 ori, nu mai cred nici in a ingramadi lucruri peste puterile noastre de muritori in doar 24 de ore. Nu imbratisez nici canapeaua cate zece ore, uitata in fata televizorului, dar nu incerc nici sa fac magie cu resursele pe care le avem cu totii, fie ca ne place sau nu, in cantitati limitate.
Multi antreprenori ajung sa isi treaca si orele de somn in agenda, fiindca altfel uita efectiv sa mearga la somn sau considera ca orele de somn sunt ceva ce pot amana la nesfarsit. Asta pana cand epuizarea, evident, ii face sa adoarma pe scaunul de la birou.
Ce va doriti in acest an pe plan profesional? Cum vi se pare ca ati vrea sa arate potretul vostru de specialisti in HR? Eu mi-am propus sa investesc in mine citind si participand la evenimente si ateliere de profil. Daca aveti insa o promovare in plan, stabiliti-va pasii concreti pentru a va creste sansele de promovare. Cert e ca un astfel de obiectiv nu are nevoie de zece alte obiective, ci doar de cateva lucruri simple pe care sa le facem pentru noi, ca oameni si ca profesionisti deopotriva.
Uitam, adesea, sa mai facem legatura intre cine suntem ca oameni si cine suntem ca profesionisti. De ce am fi parinti blanzi si iubitori, dar colegi de munca neintelegatori sau superiori darzi si fara pic de emotie? De ce sa cream o prapastie intre cele doua moduri de comportament?
Daca hranim omul oferindu-i ceea ce ii lipseste, hranim si dorinta profesionistului de a se implini prin munca sa, de a creste, de a se dezvolta fara sa simta ca ii lipseste ceva greu de definit.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Asteptarile noastre tin de felul in care ne situam in prezent in mijlocul a tot ceea ce exista deja. Actiunile noastre trebuie sa fie in armonie si in concordanta cu ceea ce spunem, sus si tare, ca vrem de la anul 2020.
Trebuie sa avem astfel grija ca directia noastra sa nu fie una lasata in bataia vantului, fiind totodata atenti la felul in care crestem ca profesionisti si ca oameni, prin obiective realiste, realizabile si care au legatura cu noi, nu cu altii.