In realitate, mai importante decat abilitatile rare sau speciale sunt anumite competente clasice, in lipsa carora chiar si cele mai bune calitati nu pot fi valorificate. Sigur ca ceea ce te face unic din punct de vedere profesional conteaza, insa succesul pe termen lung depinde de anumite competente indispensabile.
Altfel spus, exista o serie de competente cautate de orice angajator. Aceastea sunt esentiale atat pentru gasirea celui mai bun job, cat si pentru dezvoltarea profesionala ulterioara.
1. Competentele de comunicare (verbala si scrisa)
Abilitatile de a asculta, de a dialoga si de a se exprima coerent in scris sunt esentiale in orice domeniu, la orice nivel. Este suficient sa spunem ca cei care sunt foarte bine pregatiti, dar care nu pot sa comunice in mediul profesional, au un dezavantaj major fata de cei mai putin pregatiti, dar foarte buni comunicatori.
Abilitatile din aceasta categorie sunt esentiale pentru a ne exprima punctul de vedere, pentru a invata, pentru a ne adapta. Asadar, subliniati-le cat mai clar in CV si in cadrul interviului.
2. Competente analitice si de cercetare
In orice profesie, este recomandabil sa stim sa evaluam o situatie, sa colectam si sa analizam informatii, sa abordam mai multe perspective. Orice angajator cauta profesionisti care pot gasi raspunsuri si care pot sa rezolve probleme. Tot in aceasta categorie se incadreaza abilitatea de a optimiza un proces, o situatie, de a gandi strategic. Iar aceste abilitati sunt marca profesionistilor care evolueaza rapid in cariera.
3. Competente IT
Competentele IT de baza sunt indispensabile in aproape orice domeniu. Ceea ce va face diferenta sunt abilitatile care se extind dincolo de aceste cunostinte de baza. Nu e vorba de a va schimba specializarea sau de a va reorienta in cariera, ci doar de a explora multitudinea de competente IT care va pot distinge de ceilalti candidati.
4. Flexibilitate si prioritizare
Mediul de munca devine tot mai complex si, in acelasi timp, volatil. Este foarte putin probabil sa faci acelasi lucru ca astazi, in urmatorii 5 ani. Trebuie sa fii pregatit pentru schimbari si sa arati acest lucru. Esti capabil de multi-tasking? Poti sa preiei alte sarcini, fara o perioada prea mare de pregatire? Arata angajatorului ca esti persoana de care va avea nevoie si pe care se va putea baza, indiferent de schimbarile din organizatie.
5. Competente interpersonale
Diferenta intre competentele interpersonale si competentele de comunicare tine de gradul de subiectivitate. Nimeni nu lucreaza complet izolat, orice activitate profesionala presupune si relationarea cu cei din jur. Studiile au demonstrat deja faptul ca, indiferent de pregatirea profesionala, factorul subiectiv care ne face sa fim simpatizati sa nu are o pondere mare in deciziile de HR.