Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Comisia Europeana solicita Romaniei sa consolideze piata unica a UE pentru profesiile reglementate

03 /Dec2021
Comisia Europeana solicita Romaniei sa consolideze piata unica a UE pentru profesiile reglementate
Tags: profesii reglementatenorme profesiiprofesie avocat

Comisia Europeana introduce actiuni in justitie impotriva a 18 state membre pentru nerespectarea obligatiei de a asigura punerea in aplicare corespunzatoare a normelor UE privind evaluarea proportionalitatii noilor reglementari referitoare la profesii.

Comisia introduce in data de 2 decembrie, actiuni in justitie impotriva a 18 state membre pentru nerespectarea obligatiei de a asigura punerea in aplicare corespunzatoare a normelor UE privind evaluarea proportionalitatii noilor reglementari referitoare la profesii.

Directiva din 2018 privind efectuarea unui test de proportionalitate inainte de adoptarea unor noi reglementari referitoare la profesii prevede obligatia statelor membre de a se asigura ca toate cerintele pe care le introduc in ceea ce priveste profesiile sunt necesare si echilibrate. 

Directiva prevede un set de criterii pentru a preveni adoptarea unor norme nationale inutil de impovaratoare, care pot ingreuna accesul la o gama larga de profesii sau exercitarea acestora de catre candidatii calificati. Faptul ca normele UE privind testul de proportionalitate nu au fost puse in aplicare in mod corespunzator ar putea, in ultima instanta, sa ii dezavantajeze pe consumatori, sub forma unor preturi excesive, sa impiedice dezvoltarea unor servicii inovatoare sau chiar sa conduca la un acces insuficient la servicii importante. Directiva este un instrument puternic pentru facilitarea accesului la activitatile reglementate si a exercitarii acestora de catre profesionistii din intreaga UE. 

Actiunile introduse pentru a se asigura punerea in aplicare corespunzatoare a acestei directive vor contribui la prevenirea sau la eliminarea unor bariere disproportionate de pe piata unica, in concordanta cu obiectivele planului de actiune al UE privind asigurarea respectarii normelor referitoare la piata unica.

Aceasta problema ii afecteaza pe multi cetateni europeni: aproximativ 50 de milioane dintre acestia – reprezentand 22 % din forta de munca a Europei – exercita profesii la care accesul este conditionat de detinerea unor calificari specifice sau pentru care utilizarea unui anumit titlu este protejata, de exemplu, avocatii sau farmacistii. De asemenea, exista adesea cerinte specifice cu privire la modul de exercitare a profesiei, precum restrictii privind persoanele care pot detine actiunile societatilor respective sau modul in care pot fi promovate serviciile oferite. Asigurarea faptului ca astfel de norme sunt justificate si proportionale genereaza beneficii concrete pentru cetatenii europeni, atat pentru profesionisti, cat si pentru consumatori.

Proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor

Dupa evaluarea amanuntita a masurilor nationale de transpunere, Comisia a constatat ca diverse cerinte nu au fost puse in aplicare in mod corespunzator de catre unele state membre si ca exista riscul ca directiva sa nu fie eficace in practica. Prin urmare, s-a decis deschiderea de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva urmatoarelor state membre: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Suedia.

Cele mai grave probleme identificate de Comisie sunt:

  • faptul ca nu au fost integrate suficient toate tipurile de reglementari, cum ar fi cele adoptate de asociatiile profesionale;
  • transpunerea inexacta a criteriilor referitoare la testul de proportionalitate, cum ar fi obligatia de a se garanta ca noile norme sunt necesare in contextul in care exista deja alte norme in vigoare;
  • faptul ca nu s-au asigurat garantiile procedurale necesare, cum ar fi obiectivitatea evaluarilor, eficacitatea mecanismelor de monitorizare ex post, precum si informarea si implicarea efectiva a partilor interesate.

Toate statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie. In caz contrar, Comisia poate decide sa le trimita un aviz motivat.
 

Sursa: CE

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comisia Europeana solicita Romaniei sa consolideze piata unica a UE pentru profesiile reglementate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
bufff
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".