Conform standardului 15 din Codul de control intern managerial, aprobat prin OSGG 600/2018, conducatorul entitatii publice dispune si monitorizeaza evaluarea controlului intern managerial prin intermediul compartimentelor, in conformitate cu anexele nr. 3 si 4 la ordinul mentionat, si elaboreaza, anual, prin asumarea responsabilitatii manageriale, un raport asupra propriului sistem de control intern managerial.
Conducerea entitatii publice efectueaza, cel putin o data pe an, o verificare si autoevaluare a propriului sistem de control intern managerial, pentru a stabili gradul de conformitate a acestuia cu standardele de control intern managerial.
Prin urmare, obligativitatea autoevaluarii revine conducatorului institutiei si, pe cale de consecinta, conducatorilor compartimentelor din cadrul acesteia, cel putin o data pe an. Stabilirea unor termene preliminare pentru realizarea autoevaluarii de catre compartimente poate fi stabilita de catre conducatorul entitatii, tocmai pentru a preveni acele situatii de risc de nerealizarea a obiectivelor entitatii.
Avand in vedere ca obligativitatea intocmirii de catre conducator a evaluarii implementarii sistemului de control intern managerial este anuala si tinand cont de faptul ca la elaborarea documentatiei trebuie sa tina cont de structura organizatorica aferenta anului pentru care se realizeaza raportarile si evaluarea sistemului, apreciem ca toate compartimentele care fac parte din structura organizatorica a entitatii au obligatia sa completeze chestionarele de autoevaluare, urmand ca acestea sa fie parte din raportul entitatii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ulterior, in cursul anul 2020 se va monitoriza si evalua progresul inregistrat si indeplinirea masurilor stabilite cu ocazia acestei raportari aferenta anului 2019, deci cu atata mai mult procesul de autoevaluare este necesar a fi realizat de catre noile compartimente, fiind necesara completarea la nivelul enetitatii a activitatilor procedurate, a procedurilor aferente respectivelor activitati, riscurile identificate si toate celelalte aspecte necesare unui sistem de control intern complet si eficient.
De altfel, in acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile pct.1.3. din Instructiunile cuprinse in anexa nr.4 la Ordinul 600/20018, care stabilesc ca este necesara completarea de catre fiecare compartiment din organigrama entitatii publice a "Chestionarului de autoevaluare a stadiului de implementare a standardelor de control intern/managerial", prevazut in anexa nr. 4.1, si asumarea de catre conducatorul de compartiment a realitatii datelor, informatiilor si constatarilor inscrise in acesta pe baza principiului responsabilitatii manageriale.
Raspuns oferit de PortalInstitutiiPublice.ro