Concret, sase din zece tineri cu varste intre 15 si 24 de ani (830 de milioane de persoane), la nivel global, nu vor avea competentele necesare pentru piata muncii in 2030, inclusiv cele pentru tranzitia la economia verde, arata datele unui raport realizat de PwC, Unicef si Generation Unlimited, citat de Agerpres.
De ce se petrece acest fenomen?
Printre principalele cauze ale acestei situatii se numara lipsa unei strategii de educare si formare pentru piata muncii, bazata pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri si organizatiile neguvernamentale, dar si accesul limitat sau inexistent la internet, in anumite situatii.
Si in Romania se petrece un fenomen similar deja, avand in vedere ca majoritatea somerilor sunt din randul celor tineri. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in trimestrul al treilea din 2022, rata somajului a atins 23,9% in randul tinerilor (15-24 ani), comparativ cu rata generala de 5,4%.
De asemenea, Organizatia Mondiala a Muncii (OIM) anunta ca numarul tinerilor din intreaga lume care nu au un loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant sau o formare profesionala se afla, in prezent, la cel mai ridicat nivel din 2005.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Concedierea perfect legala
Estimarile incluse in raportul de specialitate arata ca tranzitia catre o economie verde va crea 8,4 milioane de locuri de munca pentru tineri pana in 2030. Dar "tranzitia catre o economie verde necesita o schimbare a tipurilor de locuri de munca si o transformare a modului in care oamenii lucreaza. Gestionarea acestei schimbari presupune calificare, recalificare si perfectionare, care vor avea un impact triplu: vor contribui la reducerea emisiilor de carbon, reducerea inegalitatii si gestionarea crizei somajului in randul tinerilor (...)", arata studiul.