Raspunsul specialistului:
Conform art. 148 din Legea 62/2011 a dialogului social:
Art. 148. - (1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.
(2) Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Astfel, prevederea legala citata stabileste ca neexecutarea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea celor vinovati.
Neexecutarea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca nu este prevazuta de lege ca fiind contraventie. Prin urmare, angajatorul nu poate fi sanctionat contraventional cu amenda pentru nerespectarea obligatiilor stabilite de contractul colectiv de munca.
Angajatorul raspunde pentru neindeplinirea obligatiilor stabilite prin contractul colectiv de munca fata de salariati care pot invoca eventuale prejudicii determinate de neexecutarea contractului.
Totodata angajatorul nu va putea sa foloseasca evaluarea profesionala pentru a concedia salariatii pentru inaptitudine profesionala sau pentru a departaja salariatii in cazul unei concedieri colective.
Art. 150 din Legea 62/2011 a dialogului social stabileste astfel:
Art. 150. - (1) Modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.
(2) Actul aditional se transmite in scris organului la care a fost inregistrat contractul colectiv de munca si tuturor partilor semnatare si produce efecte de la data inregistrarii acestuia in conditiile prezentei legi sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
Astfel, modificarea contractului colectiv de munca o puteti realiza prin incheierea unui act aditional in conditiile prevazute de art. 150 mai sus citat.
In cazul in care, nu se modifica contractul colectiv de munca va fi necesar sa justificati in fata instantei de judecata daca va fi cazul imposibilitatea de executare a contractului colectiv de munca. In acest caz, instanta de judecata va fi cea care va aprecia pe baza probelor daca apararile angajatorului privind neexecutarea contractului colectiv de munca sunt justificate.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro