„Tema centrala a campaniei noastre este „EFP pentru toti – Competente pentru toata viata”, a declarat Marianne Thyssen, comisara pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca. „Cred cu fermitate ca educatia si formarea profesionala ajuta oamenii sa inceapa si sa isi dezvolte carierele la orice varsta. Acesta este motivul pentru care doresc ca EFP sa devina o alegere inteligenta valabila, atat pentru tineri, cat si pentru adulti.”
„Educatia si formarea profesionala reprezinta o alegere atractiva in Finlanda. Aproape jumatate dintre tineri isi manifesta interesul pentru a intra in programe de educatie si formare profesionala imediat dupa educatia de baza. Obiectivul nostru este de a creste nivelul de educatie al intregii populatii finlandeze. Pentru a realiza acest obiectiv, avem nevoie de investitii importante in educatie si formare. Acesta este, de asemenea, cel mai eficient mod de a creste nivelul de ocupare a fortei de munca, de egalitate si de bunastare”, declara Li Andersson, ministra educatiei din Finlanda. „Progresele tehnologice rapide sporesc nevoia de invatare continua. Pentru ca toata lumea sa poata continua sa-si actualizeze cunostintele, aptitudinile si competentele pe tot parcursul vietii, trebuie sa dezvoltam politici de educatie si de formare eficiente si orientate spre viitor.”
Pe langa evenimentele care urmeaza sa aiba loc in cadrul Saptamanii de la Helsinki, au fost deja convenite si vor avea loc peste 1 000 de activitati si evenimente de-a lungul intregului an, la nivel local, regional si national, atat in Europa, cat si in afara acesteia. Toate partile interesate s-au reunit pentru a evidentia beneficiile EFP, pentru a prezenta oportunitati si pentru a promova o cale educationala care are potentialul de a transforma vietile atat ale tinerilor, cat si pe cele ale celor mai in varsta.
EFP: O alegere inteligenta valabila
Aproape 80 % dintre tinerii absolventi ai programelor de EFP isi gasesc un loc de munca la scurt timp dupa absolvire. Din acest motiv, Saptamana europeana a competentelor profesionale urmareste sa imbunatateasca atractivitatea educatiei si formarii profesionale prin evidentierea excelentei si a calitatii. In plus, ea creste nivelul de informare cu privire la multiplele oportunitati oferite de educatia si formarea profesionala.
EFP ofera o multitudine de oportunitati de perfectionare si reconversie profesionala, care sunt profitabile atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Aceste posibilitati ajuta persoanele de toate varstele sa se adapteze la schimbarile rapide de pe piata fortei de munca, sporind potentialul lor de a obtine un loc de munca de inalta calitate. Oportunitatile sprijina intreprinderile in acoperirea lacunelor in materie de competente, oferind educatie si formare personalului existent pentru a-si creste competitivitatea in economia noastra care este marcata de schimbari rapide.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Ce este Saptamana europeana a competentelor profesionale?
Lansata in 2016, Saptamana europeana a competentelor profesionale este o campanie anuala menita sa promoveze EFP si sa ii imbunatateasca imaginea. Campania include activitati si evenimente desfasurate de-a lungul anului si culmineaza cu Saptamana oficiala care este desfasurata intr-un oras desemnat.
Saptamana a beneficiat de la bun inceput de un nivel inalt de implicare si de sprijin din partea partilor interesate, iar acest aspect este reflectat in amploarea campaniei, in cadrul careia s-au desfasurat 2 000 de activitati si evenimente care au implicat peste 2,4 milioane de persoane in 2018.
Care este situatia actuala a EFP in Europa?
Ratele de participare la EFP au crescut constant in ultimii cativa ani, intrucat din ce in ce mai multe persoane au beneficiat de acest parcurs educational unic. Incepand cu 2018:
Aproape 80 % dintre tinerii absolventi ai programelor de EFP isi gasesc un loc de munca la scurt timp dupa absolvire;
Ratele somajului in randul tinerilor inregistreaza un nivel mic record, de 15,2 %;
22 % dintre persoanele din Europa sunt considerate „slab calificate”;
48 % dintre studenti participa la EFP;
11 % din populatia adulta a Europei participa la programe de invatare destinate adultilor;
72 % dintre intreprinderi ofera propriilor angajati oportunitati de formare (2015);
49 % dintre lucratori participa la formare profesionala aferenta locului de munca oferita de angajator (2015).
...citeste continuarea pe europa.eu >>>