Raspunsul specialistilor:
Modalitatea de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor din sectorul privat este stabilita de angajator. Nu exista o reglementare a modului in care angajatorii din sectorul privat realizeaza evaluarea salartiatilor, ci doar niste prevederi generale prin care se stabileste, in sarcina acestora, realizarea evaluarii.
Procedura completa de evaluare a angajatilor
Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile, precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii AICI >>>
Astfel, Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca:
- angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului” - art. 17 alin. (3) lit. e);
- angajatorul stabileste obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora - art. 40 alin. (1) lit. f);
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
- concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern – art. 63 alin. (2).
- procedura de evaluare a activitatii profesionale a salariatului trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern - art. 242 lit. i).
Nu am regasit in Codul muncii precizarea frecventei cu care se face evaluarea salariatilor, stabilirea procedurii de evaluare (inclusiv periodicitatea cu care se face evaluarea) fiind lasata la latitudinea angajatorului.
De regula angajatorii fac evaluarea anuala, deoarece tot anual stabilesc si obiectivele de performanta individuala ale salariatului, insa se utilizeaza si termene mai scurte, lunar/trimestrial/semestrial, daca angajatorul doreste sa urmareasca mai atent performantele salariatilor la locul de munca pentru a putea interveni acolo unde este necesar.
Nu avem cunostinta in practica de utilizarea unor intervale de timp mai mari de un an pentru evaluarea salariatilor, insa, asa cum am precizat mai sus, Codul muncii nu reglementeaza periodicitatea acestui demers, astfel incat apreciem ca nu exista un impediment legal ca angajatorul sa stabileasca intervale de timp mai mari pentru evaluare.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.