Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somajul in Romania. La ce sa ne asteptam in perioada urmatoare

01 /Apr2020
Tags: somaj romaniaafacere romaniacomunicare resurse umane

Dupa ce peste 500.000 de oameni au intrat in luna martie in somaj tehnic si peste 100.000 au fost concediati, ca urmare a epidemiei de COVID-19, este de asteptat ca graficele sa inregistrare in continuare valori negative in ce priveste ocuparea fortei de munca.


Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 2,8% pentru luna februarie 2020 (3,2% in cazul barbatilor si 2,2% in cel al femeilor).

De asemenea, pe criteriu de gen, rata somajului la barbati a depasit-o cu 1 punct procentual pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,3% in cazul celor de sex feminin), se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 66,8% din numarul total al somerilor estimat pentru luna februarie 2020.
De remarcat ca in luna aprilie datele referitoare la martie vor fi cu atat mai ingrijoratoare, ca urmare a numarului semnificativ de persoane care au ramas fara un loc de munca sau care au fost trimise in somaj tehnic. 

Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 3,9% in februarie 2020, mentinandu-se la nivelul consemnat in luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate luni.

Numarul somerilor - in varsta de 15-74 ani - estimat pentru luna februarie a anului 2020 a fost de 352.000 de persoane, in crestere fata de luna precedenta (350.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (346.000 persoane).

O problema majora o reprezinta, in aceasta perioada, si companiile care nu vor reusi sa se redreseze in timp util si care nu vor putea sa angajeze personal nou odata cu finalizarea crizei. Mai mult, faptul ca nu exista inca o estimare concreta a incheierii acestei perioade de stare de urgenta la nivel national face ca orice plan concret de gestionare a finantelor sa fie greu de intocmit si de urmat. 

Situatia care a luat pe nepregatite o lume intreaga a produs deja o criza economica-financiara declarata la nivel mondial si pentru care se vor aloca sume importante de bani in incercarea de a reechilibra rapid balanta. Insa dincolo de aceste masuri, la nivel micro vor fi necesare eforturi individuale, va fi esentiala o comunicare complet diferita intre business si tot ce tine de resurse umane (incluzand aici si clientii) si va fi nevoie de o schimbare definitiva a modului in care se construieste o afacere. 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somajul in Romania. La ce sa ne asteptam in perioada urmatoare":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".