Am avea astfel nevoie sa analizam nenumarate aspecte care tin de profilul profesional al unui potential candidat, dar si date legate de personalitatea acestuia. Este un om care isi seteaza obiective? Daca da, cum arata procesul prin care le indeplineste? Este consecvent, realist, dedicat si perseverent? Sau, dimpotriva, lasa totul pe ultima suta de metri, depune un efort major si isi atinge totusi obiectivul? Cum arata istoricul sau profesional, analizat cat mai in detaliu? Care este parcursul sau profesional in interiorul companiei? Are focus promotor sau preventiv? Si, mai ales, in ce fel ne ajuta pe noi tot ceea ce aflam despre el si cum se potriveste in interiorul firmei angajatoare?
Intrebarile de mai sus reprezinta un foarte mic segment din ceea ce promite inteligenta artificiala in HR si din ceea ce incepe deja sa faca prin diferite soft-uri. Cel putin in viitorul apropiat, factorul uman va fi in continuare esential in departamentul resurse umane, iar niciun computer nu va putea functiona de unul singur in luarea deciziilor fara sprijinul nostru.
Asadar, cum se comporta indivizii cu focus promotor si cum se comporta un angajat cu focus preventiv? Pe care dintre acestia il vom alege? Echipa in care va lucra acest angajat are nevoie de focus promotor sau preventiv? Functia de conducere pe care o va prelua are nevoie de o directie preventiva sau promotoare?
In cartea "Focus. Priveste lumea altfel pentru a avea succes si influenta", scrisa de Heidi Grant Halvorson si E. Tory Higgins, autorii propun distinctii clare intre cele doua categorii, ba chiar duc ambele tipologii la extrem, fara sa lase cale de mijloc. Cu alte cuvinte, in opinia celor doi psihologi sociali, nu prea poti avea focus promotor dominant daca deja domina cel preventiv. Chiar si asa, exista nenumarate situatii in care cele doua tipologii lucreaza impreuna.
In Statele Unite functioneaza de mai bine de 20 de ani Centrul de Stiinta a Motivatiei, iar cartea de mai sus cuprinde rezultatele, spun autorii, a peste doua decenii de cercetare.
Focusul promotor, intr-un limbaj mai putin stiintific, ar apartine celor pe care ii vedem ca fiind optimisti si care vad intotdeauna jumatatea plina a paharului. De multe ori, considera autorii, acestia se vor arunca cu capul inainte, isi vor asuma riscuri si nu se vor gandi prea mult la pericole. Din acest motiv, exista sanse mai mari sa se loveasca de mai multe obstacole pe care nu le-au avut in vedere de la bun inceput.
La polul opus se afla cei cu focus preventiv, un fel de pesimisti care nu amana, ci doar planifica totul in amannunt si nu se grabesc tocmai din teama de a nu fi acoperit fiecare potential risc. Ambele categorii sunt vazute ca fiind la mii de ani lumina una de cealalta, ceea ce face ca niciunul dintre indivizii cu focus promotor sau preventiv sa nu se comporte in intregime asa cum sunt descrisi in cercetarea amintita.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Vom avea, asadar, indivizi cu focus dominant promotor, dar care va avea si elemente de focus preventiv si invers. Exista foarte putini oameni care se comporta doar sub “dictatura” focusului promotor sau a celui preventiv. Altfel am avea pe strazi doar soferi care nici macar nu ar mai opri la culoarea rosie a semaforului.
Cu toate acesta, daca simtiti ca aveti nevoie de un pic de indrazneala in echipa, de un suflu nou care sa inspire, sa ridice moralul si sa creasca asteptarile echipei sau ale firmei cu privire la viitor, atunci un ins cu focus promotor este ceea ce va trebuie, tinand insa cont si de faptul ca optimismul sau va trebui dozat corespunzator.
Daca aveti insa nevoie de o planificare atenta si considerati ca riscurile pe care compania le-ar putea intampina in viitor sunt destul de mari, atunci aveti nevoie de un angajat cu focus preventiv care va face totul pentru a se asigura ca orice eventuala criza va fi gestionata cat mai bine si ca multe dintre potentialele riscuri vor avea deja planuri care sa le combata sau previna.
Retineti totusi ca niciuna dintre cele doua categorii nu detine un glob de cristal si ca, astfel, multe dintre riscuri nu pot fi nici prevazute, nici combatute. Mai mult, nici individul cu focus promotor nu va face obligatoriu greseli deoarece aceasta caracteristica nu il defineste in intregime. La fel, nici individul cu focus preventiv nu inseamna ca nu va mai gasi niciun pic de optimism pentru a vedea viitorul intr-o nuanta mai putin sumbra.
Cert este ca poate fi de folos sa aveti in vedere cele doua trasaturi atunci cand este nevoie sa angajati un om nou care poate aborda una din cele doua directii. Astfel, ideal ar fi sa identificati din timp tonusul general al echipei sau al companiei.