Concret, patru din zece angajatii romani (40%) care lucreaza in ture se simt mereu epuizati, in timp ce aproape doua treimi dintre cei care locuiesc cu alte persoane sunt constant obositi.
Aceste date sunt cuprinse intr-un studiu realizat de Centrul de Formare profesionala APSAP, conform Agerpres.
De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste burnout-ul ca un fenomen asociat muncii, subliniind importanta gestionarii adecvate a stresului ocupational, inca din anul 2019.
Dar, din fericire, in tari precum Olanda, angajatul care este diagnosticat cu epuizare fizica, beneficiaza de concediu medical pana la 104 saptamani si primeste 77% din salariu.
Pe esantionul chestionat, studiul de specialitate releva faptul ca femeile resimt mult mai des epuizarea la locul de munca in comparatie cu barbatii, cu o pondere de 33,16% vs 20,75%.
40% dintre cei care lucreaza in ture sunt epuizati
In acelasi timp, 40% dintre cei care lucreaza in ture se confrunta frecvent cu epuizarea, in principal din cauza dificultatii de a mentine un program de somn regulat si a odihnei insuficiente. In comparatie, doar 25,59% dintre angajatii cu un program flexibil raporteaza aceeasi intensitate a epuizarii, subliniind impactul negativ al muncii in ture asupra sanatatii si energiei angajatilor.
De asemenea, persoanele care desfasoara activitati repetitive, fara elemente de noutate sau stimulare, au raportat un nivel ridicat de epuizare, 42,79% dintre acestea afirmand ca se simt frecvent epuizate. In schimb, doar 18,17% dintre cei care desfasoara activitati creative experimenteaza aceleasi niveluri de epuizare.
Cei care locuiesc cu mai multe persoane se simt epuizati
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Aproape doua treimi (65,49%) dintre persoanele care impart spatiul de locuit cu una sau mai multe persoane se simt aproape intotdeauna epuizate, comparativ cu 29,44% dintre cei care locuiesc singuri.
Studiul mai evidentiaza ca patru din zece persoane care nu se implica deloc in activitati recreative se confrunta frecvent cu epuizarea, comparativ cu doar 24,74% dintre cei care desfasoara mai mult de 12 ore pe saptamana de activitati recreative.
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, DETALII AICI >>>
"Aceste rezultate releva o nevoie acuta de strategii de management al stresului si de sustinere a angajatilor. Printre masurile recomandate se numara introducerea unor programe de asistenta psihologica, flexibilitatea programului de lucru si crearea unor spatii destinate relaxarii la locul de munca. Fara astfel de interventii, burnout-ul reduce productivitatea si poate cauza probleme de sanatate pe termen lung in randul angajatilor. Epuizarea psihica si fizica a devenit o realitate pentru multi angajati din Romania, iar acest studiu reflecta necesitatea adoptarii unor politici de sprijin la nivel organizational. In fata acestor cifre, angajatorii au o responsabilitate clara de a promova un mediu de lucru sanatos si echilibrat, pentru a preveni efectele burnout-ului asupra performantei si bunastarii angajatilor", noteaza realizatorii studiului.
Studiul APSAP a fost realizat pe un esantion de 2.053 de persoane, angajati atat in sectorul privat, cat si in cel public.