Astfel, odata ce inaintam in varsta, ar trebui sa beneficiem de un program redus de munca, iar in acest fel functia cognitiva va fi vizibil imbunatatita, conform specialistilor.
Acestia au ajuns la concluzia ca functia de invatare si cunoastere este serios afectata, daca o persoana munceste mai mult decat ar trebui. Se pare ca persoanele peste 40 de ani au fost cele vizate de studiu, iar in cazul acestora, doar 3 zile de munca pe saptamana ar putea face minuni. Atat pentru compania angajatoare cat si pentru salariati.
Capacitatea cognitiva a angajatilor de peste 40 de ani, afectata atunci cand muncesc 5 zile pe saptamana
Cercetatorii de la Universatea din Melbourne au observat ca, atunci cand un angajat care are peste 40 de ani depaseste 25 de ore de munca, saptamanal, functia cognitiva a acestui individ este serios afectata. Impactul negativ nu face decat sa dauneze atat angajatilor, cat si angajatorilor.
Orice companie doreste maximizarea productivitatii salariatilor, asa ca poate nu ar fi rau ca aceste studii sa fie mai serios luate in seama.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In acest fel, angajatorii ar putea economisi resursele, daca intr-adevar se va dovedi ca munca in regim part-time este ideala in cazul angajatilor care au implinit 40 de ani.
Datele mentionate in acest studiu ar trebui analizate serios, in contextul in care media de varsta a salariatilor este in crestere. Tari ca Japonia, Italia, Germania sau Suedia, au tot mai multi profesionisti peste 60 de ani, care isi demonstreaza eficacitatea, zi de zi.
Desigur ca studiul se afla inca la inceput, iar cercetarile specialistilor continua.