Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Unde lucreaza cei mai fericiti angajati romani?

04 /Dec2019
Unde lucreaza cei mai fericiti angajati romani?

Nu toate companiile ofera conditii similare de lucru, de la spatiul de munca efectiv pana la recompensele salariale si alte bonusuri care pot consta in training-uri gratuite, posibilitatea de a avansa in cadrul firmei, consiliere psihologica sau decontarea unor anumite cheltuieli.

Ce inseamna insa fericirea la locul de munca si de ce este esentiala? Angajatorii ar trebui sa puna mai mult pret pe bunastarea mentala a salariatilor deoarece doar asa pot avea parte de implicarea acestora din urma pe termen lung, de o productivitate crescuta si de rezultate de calitate ale muncii efectuate. 

O analiza Mindspace, citata de Mediafax si efectuata asupra a 5.000 de angajati din 7 tari, printre care se afla si Romania, arata ca ne aflam la jumatatea topului in ce priveste fericirea.

Potrivit studiului, angajatii din Statele Unite ar fi unii dintre cei mai fericiti, poate si datorita faptului ca multe companii asigura deja in SUA conditii de lucru la care alte firme din Romania nici macar nu viseaza. Daca luam ca exemplu spatiile de recreere si restaurantele interne ale unor firme precum Google sau Apple, atunci la polul opus avem companiile care isi suprasolicita angajatii, nu le ofera niciun fel de beneficii si nici nu tin cont de cererile acestora. Potrivit sursei amintite, 54% dintre angajatii din Statele Unite au declarat ca sunt foarte fericiti cu munca de la birou, iar 39% au considerat ca sunt fericiti in cea mai mare parte a timpului. 

In schimb, doar 21% dintre angajatiii romani au declarat ca sunt foarte fericiti la locul de munca, iar 61% dintre angajatii romani sunt fericiti in majoritatea timpului. Tot referitor la angajatii romani, precizeaza aceeasi sursa, cei mai fericiti sunt cei care activeaza in industriile creative, media sau in domeniul finante-banci. Ingineria, industriiile producatoare si domeniul IT livreaza salariati mai putin fericiti cu alegerea locului de munca. In topul fericirii in ce priveste angajatii din Romania se afla cei din departamentele de creatie si marketing, acolo unde putem vorbi, in general, de salarii crescute. La polul "nefericirii" avem salariatii din logistica si operatiuni care nu se bucura de aceleasi doze de optimism precum colegii lor din alte industrii si departamente. 

Ati auzit, probabil, de nenumarate ori, studii care spuneau ca banii nu conteaza atat de mult pentru un salariat atata vreme cat i se ofera alte beneficii care sa il faca sa simta ca este implicat la locul de munca si apreciat pentru munca depusa. Este insa doar partial adevarata aceasta afirmatie care nu inseamna decat ca salariul conteaza doar intr-o anumita masura. Astfel, daca salariul este mare sau multumitor, insa conditiile de lucru si factorii de stres influenteaza negativ sanatatea mentala si fizica a salariatului in cauza, atunci nici recompensa financiara nu va mai conta prea mult. 

Studiul Mindspace, redat de Mediafax, aminteste ca 34% dintre angajati nu se dedica muncii lor si nu se implica in ceea ce au de facut deoarece salariul primit nu ii multumeste. Avem, asadar, un factor concret care ii poate stimula pe angajati sa se dedice mai mult si sa ajute astfel compania sa creasca. Mediul de lucru conteaza la fel de mult, dat fiind faptul ca 35% dintre angajatii considera ca mediul in care se afla nu ii inspira. 

A fi implicat pe termen lung inseamna a ajuta compania sa se dezvolte fara sa fie nevoita sa faca angajari periodice, sa investeasca de la zero in noii salariati si sa ii piarda din nou dupa o perioada de timp in care nu le-a asigurat conditii prielnice. 

21% dintre companii nu efectueaza insa nicio analiza asupra gradului de implicare din partea salariatilor astfel ca nici nu se implica in crearea unor conditii mai bune de lucru si recompensarea salariatilor. In tara noastra, 15% dintre companii nu fac astfel de studii si analize, chiar daca procentul s-ar putea sa fie cu mult mai mare decat cel redat de studiul amintit. 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Unde lucreaza cei mai fericiti angajati romani?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".