Poate ca iti amintesti ca in urma cu doi ani, Suedia anunta, cu mare bucurie, decizia de a renunta la vestitul program de 8 ore, in acest fel ajutand angajatii sa fie mai sanatosi, relaxati si sa beneficieze de mai mult timp liber.
Experimentul a avut loc in orasul suedez Gothenburg, iar cei care au beneficiat de acest program de munca redus la 6 ore au fost angajatii de la stat.
Desigur, la inceput lucrurile pareau sa mearga bine, iar asistentele de la azilul de batrani Svartedalen au inceput sa se simta mai bine, dupa ce, in prealabil, suferisera din pricina depresiei si a extenuarii, asa ca experimentul parea a fi un succes.
Din pacate, exista si vesti mai putin imbucuratoare pentru cei care deja se obisnuisera cu acest tip de program. Costurile depasesc cu mult asteptarile suedezilor, asa ca programul de 6 ore pare sa nu fie o alegere inteleapta pentru economia orasului.
Asadar, in cadrul azilului de batrani, costurile proiectului s-au ridicat la un total de 1,3 milioane de dolari, dat fiind faptul ca, pentru a acoperi programul de lucru redus, a fost necesara angajarea a 17 asistente.
Chiar daca atat angajatii, cat si pacientii din azil au fost multumiti, primii avand o stare de sanatate mai buna, orasul suedez nu isi poate permite sa permanentizeze acest tip de program din pricina costurilor mult prea ridicate.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Suedia nu doreste sa renunte total la programul de 6 ore, prognozele fiind in continuare optimiste
In Suedia, au loc mai multe astfel de experminente, iar cel din Gothenburg este doar unul dintre ele. Exista si vesti bune, in sensul in care angajarile suplimentare facute de autoritatile orasului au ajutat finantele guvernului national, reducand considerabil costurile legate de somaj in primele 18 luni ale experimentului datorita joburilor noi, arata un raport intermediar.
Politicienii suedezi sunt in continuare optimisti si spera ca programul de 6 ore de munca sa fie o reusita, asa ca experimentele de acest gen vor continua, specialistii considerand ca acestea pot avea un impact pozitiv pe termen lung, daca se va gasi un echilibru.